Yayın tarihi için Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 11, listelenen: 1-11
-
Süt Serum Proteinleri ve Türevlerinin Biyolojik ve Fizyolojik Aktiviteleri
(2010)Süt proteinlerine, kalp-damar rahatsızlıkları, tip II diyabet ve obezite gibi beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların görülme riskinin azaltılmasında veya önlenmesinde potansiyel fonksiyonel gıda bileşenleri ... -
Komagataeibacter hansenii GA2016 ile Bakteriyel Selüloz Üretimi ve Karakterizasyonu
(2017)Cellulose is the most common polymer in the world, formed by β-1,4 linked glucopyranose units. Cellulose that is produced by various microorganisms via biosynthesis is called bacterial cellulose (BC). In this study, ... -
Turunçgil Kabuklarından Elde Edilen Pektinlerin Karakterizasyonu ve Karsılastırılması
(2017)Pektin, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir polisakkarittir. Farklı metilasyon derecelerine sahip D galakturonik asit moleküllerinin α(1,4) glikozidik bağlarla birbirlerine bağlanmasıyla oluşan lineer bir ... -
Turunçgil Kabuklarının Biyoaktif Bilesenleri ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi
(2017)Bioactive compounds present in fruits and vegetables are receiving increased because they may help the protect humans against some diseases. These chemicals can reduce the free radicals damage caused to the cells, as ... -
Bakteriyel Selülozların Üretimi ve Özellikleri ile Gıda ve Gıda Dısı Uygulamalarda Kullanımı
(2018)Selüloz D-glukopiranoz birimlerinin β-1,4 glikozidik bağlarla bağlanmasıyla oluşan lineer ve dünyada en yaygın olarak bulunan polimerdir. Selüloz, bitkilerin yanında bazı bakteriler tarafından da üretilmektedir. Bakteriyel ... -
Production and Characterization of Bacterial Cellulose from CitrusPeels
(2019)Cellulose is the most common polymer in the world, formed by β-1,4 linked glucopyranose units. In this study, citrus peels (lemon, mandarin, orange and grapefruit) were used for the production of bacterial cellulose (BC). ... -
Meyve ve Sebze Kabuklarının Fitokimyasal ve Antioksidan Özelliklerinin Incelenmesi
(2019)Bitkiler, sağlık açısından olumlu etkileri olan fitokimyasallar bakımından zengindir. Bu çalışmada, Türkiye’de önemli miktarda tarımı yapılan kivi (Actinidia deliciosa), kavun (Cucumis melo), domates (Solanum lycopersicum), ... -
Effect of pH on protein extraction from sour cherry kernels and functional properties of resulting protein concentrate
(Springer India, 2019)The aims of this research were to examine the effect of pH on extraction of proteins from sour cherry (Prunus cerasus L.) kernels, and to investigate the functional properties of the resulting protein concentrate. The ... -
Valorisation of fruit by-products: Production characterization of pectins from fruit peels
(Elsevier, 2019)The aim of the study is to determine the physical, chemical, structural and thermal properties of the pectins obtained from melon rinds, kiwifruit and pomeganate peels and compared with the pectins obtained from apple and ... -
Effect of pH on Protein Extraction from Mahaleb Kernels and Functional Properties of Resulting Protein Concentrate
(Walter De Gruyter Gmbh, 2019)The aims of this research were to examine the effect of pH on extraction of proteins from mahaleb (Prunus mahaleb L.) kernels, and to investigate the functional properties of resulting protein concentrate. The optimum pH ... -
Effects of combining phosphorus (P) and zinc (Zn) fertilization on P-Zn distribution and yield in safflower
(Taylor and Francis Ltd., 2024)The interaction of P and Zn is a crucial factor affecting plant growth and yield. The aim of this study was to investigate the combined effects of P and Zn on P-Zn distribution in safflower tissues and seed yield. A two-year ...