Güncel Gönderiler: Gümüşhane University Institutional Repository
Toplam kayıt 5423, listelenen: 4021-4040
-
Kadastro verilerinin üç boyutlu gösterimi
(Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Bu tez çalışmasında kadastronun 3B görselleştirmesine yönelik olarak mevcut imkân ve kısıtlamaların araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla ilk olarak dünyada bu yöndeki çalışmaların analizi gerçekleştirilmiştir. Bu analiz ... -
Trabzon ili için geoid ondülasyonları belirleme amacıyla enterpolasyon yöntemlerinin uygulanması
(Gümüşhane Üniversitesi, 2015)Mühendislik uygulamalarında kullanılan ortometrik yüksekliklerin geleneksel ölçülerle bulunması oldukça zor ve zaman alıcı bir işlem olmasına karşın GNSS ölçüleri ile bulunan elipsoid yüksekliklerinden ortometrik yüksekliklere ... -
Gümüşhane – Trabzon hattı boyunca yerkabuğu hareketlerinin GNSS verileri ile izlenmesi
(Gümüşhane Üniversitesi, 2014)Türkiye'nin ana tektonik birimlerinden birisi olan ve yaklaşık olarak Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Doğu Pontid Orojenik Kuşağı, jeolojik evrimine ilişkin tartışmaların halen devam ettiği en karmaşık jeodinamik ... -
Tünel çalışmalarında harita mühendisliği uygulamaları: Yeni Zigana tüneli örneği
(Gümüşhane Üniversitesi, 2018)Bu tez çalışmasında Yeni Zigana Tüneli projesindeki harita mühendisliği uygulamaları incelenmiştir. 13 Mart 2017 tarihinde temeli atılan ve halen Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde yapımı süren Yeni Zigana Tüneli her biri ... -
Kırmızı pancarın dondurma üretiminde kullanım imkânları üzerine bir araştırma
(Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, kırmızı pancar (Beta vulgaris L.) kullanılarak, başta çocuklar ve diyabet hastaları olmak üzere her tüketicinin beğenebileceği, kırmızı pancarın tatlılığından dolayı şeker oranı azaltılmış, besin değeri yüksek, ... -
Periyodik toplanmış tusaga-aktif ölçülerinin deformasyon izlemede kullanılabilirliğinin araştırılması
(Gümüşhane Üniversitesi, 2012)Günümüzde mühendislik yapılarının kontrolü, yatay ve düşey yöndeki yerkabuğu hareketlerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Yapıların kontrolü ve yerkabuğu hareketlerinin belirlenmesine ilişkin deformasyon analizleri ... -
Gümüşhane yöresi çiçek ballarının kalite özellikleri ve antioksidan aktiviteleri
(Gümüşhane Üniversitesi, 2020)Bal; bitki nektarlarının canlı kısımlarının salgılarından veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarının bal arısı tarafından toplandıktan sonra kendine özgü maddelerle birleştirilerek ... -
İnternet üzerinden satışa sunulan el yapımı kabuklu kuruyemiş ezmelerininin HPLC-FLD dedektörü kullanılarak aflatoksin düzeylerinin belirlenmesi
(Gümüşhane Üniversitesi, 2020)İnsanlarda ve hayvanlarda kanserojenik etki ve daha birçok sağlık sorununa neden olan Aflatoksinlerin; Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde kabuklu yemişler ve bunları içeren ürünlerde bulunabilecek Aflatoksin B1 ... -
Mor buğday unundan derin yağda kızartılmış alternatif cips üretim olanağının araştırılması
(Gümüşhane Üniversitesi, 2021)Bu çalışma, yüksek besin değerlerine sahip olan mor buğday unundan (MBU) derin yağda kızartılmış alternatif cips üretim olanağını araştırmak için yapılmıştır. Bu kapsamda mor buğday unu ve ekmeklik buğday unundan, yanıt ... -
Gümüşhane'de doğrudan tüketime sunulan çiğ sütlerin bazıfiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
(Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada Gümüşhane ve ilçelerinden (Kelkit, Şiran, Torul, Kürtün ve Köse) mart, nisan ve mayıs aylarında üreticiden doğrudan tüketiciye satılan çiğ sütlerin pH, asitlik, kurumadde, yağsız kurumadde, yağ, yoğunluk, ... -
Çay fabrikalarında ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulanabilirliği
(Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Çay fabrikaları, arasındaki rekabetin artmasıyla birlikte çay üretiminin daha kaliteli ve güvenli yapılması için verdikleri hizmetleri bir sisteme ve standarda göre yapmaya başlamışlardır. Fabrika sahiplerinin günümüz ... -
Sarı halile ( Terminalia citrina roxb. ex. fleming) türünün antioksidan kapasitesinin ve fenolik içeriklerinin belirlenmesi
(Gümüşhane Üniversitesi, 2021)Bu çalışma doğal ürünlerin antioksidan kapasitesinin aydınlatılmasına katkı sunmak üzere planlandı. Combretaceae familyasına ait olan sarı halilenin (Terminalia citrina roxb. ex. fleming) meyvelerinin liyofilize edilmiş ... -
Yayla üvezi (Sorbus subfusca (Ledeb. Ex Nordm.) Boiss.) ekstraktlarının antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi
(Gümüşhane Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada Gülgiller (Rosacese) familyasına ait olan yayla üvezinin (Sorbus subfusca) liyofilize edilmiş su ve evapore edilmiş etil alkol ekstrelerinin antioksidan aktiviteleri değerlendirilmiştir. Yayla üvezi (Sorbus ... -
Siyez (Triticum monococcum L.) ununun ekşi mayalı ekmekten üretilmiş peksimette kullanımı
(Gümüşhane Üniversitesi, 2020)Bu çalışma, besleyicilik özellikleri yüksek olan siyez ununun ekşi maya ile üretilen ekmeklerden elde edilen peksimet ürünlerinde kullanılabilirliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Siyez unu, peksimet üretiminde 0, 10, ... -
Et işleme tesisinde gıda güvenliği yönetim sisteminin(ISO 22000) uygulanması
(Gümüşhane Üniversitesi, 2020)Bu tez çalışmasında, Trabzon ili Akçaabat ilçesi Şinik Organize Sanayi bölgesinde bulunan Akçasaray Et İşleme tesisinde gıda güvenliği yönetim sistemi (ISO 22000) planlanmış ve uygulanmıştır. Uygulanan bu sistemde (ISO ... -
Öğütülmüş keten tohumunun yoğurdun fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerine etkisi
(Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, öğütülmüş keten tohumu farklı oranlarda (%0,25, %0,50 %0,75 ve %1) yoğurda ilave edilerek 28 günlük depolama süresince (1.,7., 14., 21. ve 28. günlerde) fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri ... -
Bal, propolis, arı sütü, çivanperçemi (Achillea millefolium) ve ekinezya (Echinacea paradoxa) otları karışımından fonksiyonel gıda üretimi, fizikokimyasal, biyokimyasal ve antimikrobiyal özelliklerinin incelenmesi
(Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Fonksiyonel Gıda; beslenme yönünden yeterli olmasıyla beraber insan vücudunda belirli bir fonksiyon, belli bir organ veya belirli bir hastalık için olumlu sonuçlar yaratan, iyileştiren, tedavi eden ya da risk azaltan ... -
Kuru kayısı ilavesi ile üretilen tereyağlarında depolama süresince bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
(Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada üç farklı oranda kuru kayısı (% 15, 20 ve 25) ve kontrol (kuru kayısı içermeyen) tereyağlarının depolama süresince (1, 15, 30, 45 ve 60 gün) bazı fiziksel, kimyasal, duyusal ve antioksidan özellikleri ... -
Farklı proses koşullarının bazı tahıl ve baklagillerdeki fitik asit düzeyi ve biyoyararlanım üzerindeki etkilerinin araştırılması
(Gümüşhane Üniversitesi, 2018)Yüksek kül, protein ve karbonhidrat içeriğine sahip olan ve günlük diyetin yaklaşık % 70'ini oluşturan tahıl ve baklagiller, fitik asit başta olmak üzere çeşitli antinutrient (beslenme karşıtı) bileşikleri yapılarında doğal ... -
Farklı unlar kullanılarak hazırlanan pestillerin fizikokimyasal, biyoaktif, reolojik ve duyusal özellikleri ile optimizasyonun belirlenmesi
(Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, buğday, mısır ve patates unları ile zenginleştirilmiş, yüksek duyusal kabul görmüş, düşük HMF içerikli ve daha yumuşak pestil üretilmiştir ve bu amaç için buğday, mısır ve patates unları farklı konsantrasyonlarda ...