Güncel Gönderiler: Meslek Yüksekokulları
Toplam kayıt 612, listelenen: 261-280
-
A new colorimetric method for CUPRAC assay with using of TLC plate
(Elsevier, 2019)Cupric reducing antioxidant capacity (CUPRAC) method is one of the most widely used antioxidant methods. However, its need for a spectrophotometer, as in many other methods, is an important disadvantage. Cupric reducing ... -
DETERMINATION OF ANTIOXIDANT, ANTIMICROBIAL ACTIVITIES, PHENOLIC COMPOUNDS OF WILD ROSA L. SPECIES BAYBURT, TURKEY
(Parlar Scientific Publications (P S P), 2019)Five different rosehip (Rosa L.) species including, Rosa canina, Rosa iberica Stev, Rosa villosa, Rosa beggeriana Schrenk and same kind of but different location Rosa spinosissima grown in Bayburt from Turkey are studied. ... -
Erzurum İlinde Arazi Kullanımı
(İksad Publications, 2019-10-16)Yüzölçümü itibarıyla Türkiye'nin en büyük illerinden biri olan Erzurum’un, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Erzurum-Kars ve Yukarı Murat-Van bölümleri ile Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde toprakları mevcuttur. İlin ... -
Komagataeibacter hansenii GA2016 ile Bakteriyel Selüloz Üretimi ve Karakterizasyonu
(2017)Cellulose is the most common polymer in the world, formed by β-1,4 linked glucopyranose units. Cellulose that is produced by various microorganisms via biosynthesis is called bacterial cellulose (BC). In this study, ... -
Effect of pH on protein extraction from sour cherry kernels and functional properties of resulting protein concentrate
(Springer India, 2019)The aims of this research were to examine the effect of pH on extraction of proteins from sour cherry (Prunus cerasus L.) kernels, and to investigate the functional properties of the resulting protein concentrate. The ... -
Effect of pH on Protein Extraction from Mahaleb Kernels and Functional Properties of Resulting Protein Concentrate
(Walter De Gruyter Gmbh, 2019)The aims of this research were to examine the effect of pH on extraction of proteins from mahaleb (Prunus mahaleb L.) kernels, and to investigate the functional properties of resulting protein concentrate. The optimum pH ... -
Bakteriyel Selülozların Üretimi ve Özellikleri ile Gıda ve Gıda Dısı Uygulamalarda Kullanımı
(2018)Selüloz D-glukopiranoz birimlerinin β-1,4 glikozidik bağlarla bağlanmasıyla oluşan lineer ve dünyada en yaygın olarak bulunan polimerdir. Selüloz, bitkilerin yanında bazı bakteriler tarafından da üretilmektedir. Bakteriyel ... -
Turunçgil Kabuklarının Biyoaktif Bilesenleri ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi
(2017)Bioactive compounds present in fruits and vegetables are receiving increased because they may help the protect humans against some diseases. These chemicals can reduce the free radicals damage caused to the cells, as ... -
Meyve ve Sebze Kabuklarının Fitokimyasal ve Antioksidan Özelliklerinin Incelenmesi
(2019)Bitkiler, sağlık açısından olumlu etkileri olan fitokimyasallar bakımından zengindir. Bu çalışmada, Türkiye’de önemli miktarda tarımı yapılan kivi (Actinidia deliciosa), kavun (Cucumis melo), domates (Solanum lycopersicum), ... -
Valorisation of fruit by-products: Production characterization of pectins from fruit peels
(Elsevier, 2019)The aim of the study is to determine the physical, chemical, structural and thermal properties of the pectins obtained from melon rinds, kiwifruit and pomeganate peels and compared with the pectins obtained from apple and ... -
Production and Characterization of Bacterial Cellulose from CitrusPeels
(2019)Cellulose is the most common polymer in the world, formed by β-1,4 linked glucopyranose units. In this study, citrus peels (lemon, mandarin, orange and grapefruit) were used for the production of bacterial cellulose (BC). ... -
Süt Serum Proteinleri ve Türevlerinin Biyolojik ve Fizyolojik Aktiviteleri
(2010)Süt proteinlerine, kalp-damar rahatsızlıkları, tip II diyabet ve obezite gibi beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların görülme riskinin azaltılmasında veya önlenmesinde potansiyel fonksiyonel gıda bileşenleri ... -
Turunçgil Kabuklarından Elde Edilen Pektinlerin Karakterizasyonu ve Karsılastırılması
(2017)Pektin, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir polisakkarittir. Farklı metilasyon derecelerine sahip D galakturonik asit moleküllerinin α(1,4) glikozidik bağlarla birbirlerine bağlanmasıyla oluşan lineer bir ... -
TORUL (GÜMÜŞHANE) BATISINDA DOLİN TOPOGRAFYASI
(2019-03-14)Dolinler, yüzey karstının tipik şekilleri arasında yer alırlar. Karstlaşmaya uygun kayaçların devamlılık ve yeteri derecede kalınlık gösterdiği sahalarda dolinler gelişebilmektedir. Kuzey Anadolu’da karstlaşmaya uygun ... -
Improving of cheese yield by using some functional food additives and ingredients
(ISNFF-TÜBİTAK MAM, 2014-10-15)[Abstract Not Available] -
Organik Tarım Ve Hayvancılıkta Kayıt Tutma, Kayıt Formları, Organik Sistem Planlaması (Osp) Ve Birliklerin Yeniden Yapılandırılması - Sertifikasyon Uygulamaları Ders Kitabı
(Gündüz Ofset Matbaacılık, 2017-04-04)[Abstract Not Available] -
Yetiştirme Sistemleri ve Genotipin Piliç Eti Özelliklerine Etkileri
(2019)Farklı yetiştirme sistemlerinde üretilen kanatlı etine tüketici ilgisinin giderek artması, piliç eti özelliklerinin daha detaylı incelenmesi ve karşılaştırılmasını gerekli kılmaktadır. Tüketicilerin bu ürünleri tercih ... -
Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (Ortoborik Asit) İlavesinin Performans ve Bazı Serum Parametreleri Üzerine Etkileri
(2019)Yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı seviyelerde Bor (B) ilavesinin performans ve bazı önemli kan serum parametreleri üzerine etkisini tespit etmek amacıyla yürütülen çalışmada, 62 haftalık, 288 adet Lohman yumurtacı ticari ... -
Artemisia dracunculus L. alleviaties negative effects of stocking density in laying hens
(1st International Erciyes Agriculture, Animal & Food Sciences Conference, 2019-04-27)In the study was conducted to determine the effects of the addition of tarragon (Artemisia dracunculus L.) at different four levels to the laying hen diets (0, 1.2, 6 and 12 g/kg feed) housed in two different stocking ... -
Plasticity in behavior of Turkish malting barley cultivars under semi-arid and continental climatic conditions
(Parlar Scientific Publications, 2020)This study aimed to select stable cultivars in terms of desired agronomic or quality criteria from among 15 two rowed barley cultivars that may remain stable in varying year conditions during 2014-2015 and 2015-2016. ...