Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGüzel, Melih
dc.contributor.authorAkpınar, Özlem
dc.date.accessioned2019-12-16T13:48:18Z
dc.date.available2019-12-16T13:48:18Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12440/1694
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/830381
dc.description.abstractBitkiler, sağlık açısından olumlu etkileri olan fitokimyasallar bakımından zengindir. Bu çalışmada, Türkiye’de önemli miktarda tarımı yapılan kivi (Actinidia deliciosa), kavun (Cucumis melo), domates (Solanum lycopersicum), elma (Malus domestica), ayva (Cydonia oblonga) ve nar (Punica granatum) kabuklarının fitokimyasal bileşikleri belirlenmiştir. Çalışma kapsamında kabukların nem, kül, yağ, askorbik asit, β karoten içerikleri belirlenmiş, kabuklar %0, %25, %50 ve %75’lik etanol çözeltilerinde ekstrakte edilmiş ve toplam fenolik, toplam flavonoid ve toplam monomerik antosiyanin içerikleri ve antioksidan kapasiteleri (FRAP, TEAC ve DPPH) incelenmiştir. Fenolik bileşikleri ekstrakte etmek için %25 ve %50 etanol konsantrasyonlarının, diğer konsantrasyonlara kıyasla daha başarılı olduğu sonucuna varılmıştır. Nar kabuğunun toplam monomerik antosiyanin, flavonoid, fenolik madde içerikleri ve antioksidan kapasiteleri açısından diğer kabuklara kıyasla oldukça yüksek olduğu saptanmıştır. İncelenen kabuklar arasında kavun kabuğunun diğer kabuklardan daha fazla miktarda β-karoten içerdiği, en yüksek askorbik asit içeriğine ise ayva kabuğunun sahip olduğu belirlenmiştir. Plants are rich in phytochemicals which have positive effects on health. In this study, the phytochemical components of the some fruit and vegatable peels, produced in the significant amounts in Turkey, including kiwi (Actinidia deliciosa), melon (Cucumis melo), tomato (Solanum lycopersicum), apple (Malus domestica), quince (Cydonia oblonga) and pomegranate (Punica granatum) were determined. The moisture, ash, fat, ascorbic acid and β carotene contents of the peels were determined. Peels were extracted in 0%, 25%, 50% and 75% ethanol solutions and total phenolic, total flavonoids and total monomeric anthocyanin contents and antioxidant capacities of the extracts were investigated. It was concluded that the concentrations of 25% and 50% ethanol were more successful than other concentrations to extract the phenolic compounds. Total monomeric anthocyanin, flavonoid, phenolic contents and antioxidant capacity of the pomegranate peel were found to be significantly higher than the other peels. It was determined that the melon rind contained more β-carotene and quince peel contained more ascorbic acid content than the other peels.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccessen_US
dc.subjectAtık, Fenolik Bileşenler, Fitokimyasal, Kabuk, Meyve, Sebzeen_US
dc.titleMeyve ve Sebze Kabuklarının Fitokimyasal ve Antioksidan Özelliklerinin Incelenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorGüzel, Melih


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster