Meyve ve Sebze Kabuklarının Fitokimyasal ve Antioksidan Özelliklerinin Incelenmesi
Erişim
info:eu-repo/semantics/restrictedAccessTarih
2019Erişim
info:eu-repo/semantics/restrictedAccessÜst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bitkiler, sağlık açısından olumlu etkileri olan fitokimyasallar bakımından zengindir. Bu çalışmada, Türkiye’de önemli
miktarda tarımı yapılan kivi (Actinidia deliciosa), kavun (Cucumis melo), domates (Solanum lycopersicum), elma
(Malus domestica), ayva (Cydonia oblonga) ve nar (Punica granatum) kabuklarının fitokimyasal bileşikleri
belirlenmiştir. Çalışma kapsamında kabukların nem, kül, yağ, askorbik asit, β karoten içerikleri belirlenmiş, kabuklar
%0, %25, %50 ve %75’lik etanol çözeltilerinde ekstrakte edilmiş ve toplam fenolik, toplam flavonoid ve toplam
monomerik antosiyanin içerikleri ve antioksidan kapasiteleri (FRAP, TEAC ve DPPH) incelenmiştir. Fenolik bileşikleri
ekstrakte etmek için %25 ve %50 etanol konsantrasyonlarının, diğer konsantrasyonlara kıyasla daha başarılı olduğu
sonucuna varılmıştır. Nar kabuğunun toplam monomerik antosiyanin, flavonoid, fenolik madde içerikleri ve antioksidan
kapasiteleri açısından diğer kabuklara kıyasla oldukça yüksek olduğu saptanmıştır. İncelenen kabuklar arasında kavun
kabuğunun diğer kabuklardan daha fazla miktarda β-karoten içerdiği, en yüksek askorbik asit içeriğine ise ayva kabuğunun sahip olduğu belirlenmiştir.
Plants are rich in phytochemicals which have positive effects on health. In this study, the phytochemical components of
the some fruit and vegatable peels, produced in the significant amounts in Turkey, including kiwi (Actinidia deliciosa),
melon (Cucumis melo), tomato (Solanum lycopersicum), apple (Malus domestica), quince (Cydonia oblonga) and
pomegranate (Punica granatum) were determined. The moisture, ash, fat, ascorbic acid and β carotene contents of the
peels were determined. Peels were extracted in 0%, 25%, 50% and 75% ethanol solutions and total phenolic, total
flavonoids and total monomeric anthocyanin contents and antioxidant capacities of the extracts were investigated. It
was concluded that the concentrations of 25% and 50% ethanol were more successful than other concentrations to
extract the phenolic compounds. Total monomeric anthocyanin, flavonoid, phenolic contents and antioxidant capacity
of the pomegranate peel were found to be significantly higher than the other peels. It was determined that the melon
rind contained more β-carotene and quince peel contained more ascorbic acid content than the other peels.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/20.500.12440/1694https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/830381