dc.contributor.author | İlyasoğlu, Huri | |
dc.contributor.author | Özçelik, Beraat | |
dc.date.accessioned | 2021-11-09T20:05:37Z | |
dc.date.available | 2021-11-09T20:05:37Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.issn | 1300-3070 | |
dc.identifier.issn | 1309-6273 | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRFeU5qQTBOQT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12440/5493 | |
dc.description.abstract | Zeytinyağı kalitesi botanik ve coğrafi orijin ile ilişkili olduğundan zeytinyağının çeşit ve bölgesel karakterizasyonu önem kazanmıştır. Bu çalışmada, ülkemizin ekonomik açıdan en önemli zeytinyağlarından birisi olan Memecik zeytinyağlarının kalite parametreleri, yağ asitleri, triaçilgliserol ve sterol kompozisyonu, a-tokoferol ve toplam fenolik madde içerikleri, fenolik madde ve aroma profili belirlenmiştir. Analiz edilen zeytinyağı örneklerinin kalite parametreleri, yağ asitleri ve sterol kompozisyonun (kampesterol hariç), Türk Gıda Kodeksi ile uyumlu olduğu saptanmıştır. Memecik zeytinyağlarında tespit edilen başlıca yağ asitleri oleik asit (% 73.37-75.64), palmitik asit (% 11.45-13.84) ve linoleik asittir (% 7.33-8.91). Triolein (% 63.50-68.32), palmitodiolein (% 18.25-25.82) ve dioleolinolein (% 6.01-9.18) zeytinyağı örneklerinde tespit edilen başlıca triaçilgliserollerdir. Sterol kompozisyonu oluşturan başlıca steroller, b-sitosterol (% 80.76-83.00), D5-avenasterol (% 11.02-12.78) ve kampesteroldür (% 4.01-4.97). Memecik çeşidi zeytinyağlarının fenolik madde profilinde, hidroksitirozol, tirozol, ferulik asit, p-kumarik asit, apigenin ve luteolin ve aroma profilinde hekzanal, hekzanol, E-2-hekzenal, E-2-hekzenol ve Z-3-hekzenol tespit edilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Cultivar and geographical characterization of olive oil have been gained importance since it is related to botanic and geographic origin. Memecik oil is one of the economically important olive oil in our country. In this study, quality parameters, fatty acid, triacylglycerol and sterol composition, α-tocopherol and total phenol content, phenolic profile and aroma profile of Memecik oils were determined. Quality parameters, fatty acid and sterol composition (except campesterol) of Memecik oils agreed with the Turkish Food Codex. Oleic acid (% 73.37-75.64), palmitic acid (% 11.45-13.84) and linoleic acid (% 7.33-8.91) were the major fatty acids found in Memecik oils. Triolein (% 63.50-68.32), palmitodiolein (% 18.25-25.82) and dioleolinolein (% 6.01-9.18) were the major triacyglycerols detected in the studied samples. The sterol composition of Memecik oils consisted of mainly b-sitosterol (% 80.76-83.00), D5-avenasterol (% 11.02-12.78) and campesterol (% 4.01-4.97). Hydroxytyrosol, tyrosol, ferulic acid, p-coumaric acid, apigenin, and luteolin in phenolic profile and hexanal, hexanol, E-2-hexenal, E-2-hexenol, Z-3-hexenol in aroma profile were detected in Memecik oils. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | GIDA | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Kimya, Analitik | en_US |
dc.subject | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | en_US |
dc.title | Memecik zeytinyağlarının biyokimyasal karakterizasyonu | en_US |
dc.title.alternative | Biochemical characterization of memecik olive oils | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.department | Gümüşhane Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 36 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 33 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | [Belirlenecek] | |
dc.identifier.endpage | 41 | en_US |