KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YÖNETİM MUHASEBESİ UYGULAMALARIN KULLANIMI
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2014Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessÜst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Turizm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir hızla gelişim gösteren ve buna bağlı olarak diğer sektörleri de etkileyerek gelişmelerinde öncü rol oynayan geniş bir sektör haline gelmiştir. İşletmeler gelişen dünya koşullarına ayak uydurmak, diğer işletmelerle rekabet gücünü arttırabilmek ve faaliyetlerini sürdürebilmek için, satış gelirlerini arttırmalı, maliyetlerini düşürmeli ve maliyetlerini etkin bir şekilde kontrol altında tutmalıdır. Turizm sektörünün ağırlıklı olarak emek yoğun çalışması ve otomasyon sistemini sıklıkla kullanamaması etkin bir yönetim ve muhasebe sistemi anlayışını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı konaklama işletmelerinde maliyet ve yönetim muhasebesi uygulamalarını incelemek, problemleri ortaya çıkarmak ve maliyet ve yönetim muhasebesi uygulamalarından ne ölçüde yararlanıldığını tespit etmektir. Çalışmanın teorik içeriğinden oluşturulan anket, Türkiye'de faaliyet gösteren işletme belgeli, tatil köyleri, 3 yıldızlı, 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı konaklama işletmelerine uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmada ki kare ve faktör analizlerinden yararlanılmıştır Just like all around the world, in Turkey tourism is a wide sector which is progressing quickly and a pioneer effect on the other sectors’ progress. The business enterprises must increase their sales revenues, reduce their cost and keep their cost under control in order to keep up with the progressing world’s conditions, increase the competitive power and to carry on their activity. Because of the intensive working programs and less usage of automatic control systems of tourism sector, an effective sense of management and accounting system is compulsory. The aim of this study is to analyze the cost and management accountings of accommodation establishments, determine the problems and to find out to what extent they benefit from cost and management accounting practices. The survey prepared from the theoric content of the study was applied to 3, 4, 5 stars accommodation establishments, holiday villages and certificated places in Turkey and the results were evaluated. Chi-square and factor analysis were used in this study
Cilt
5Sayı
9Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpZMU5Ea3lNZz09https://hdl.handle.net/20.500.12440/5428