dc.contributor.author | Topal, Meryem | |
dc.date.accessioned | 2021-11-09T20:05:00Z | |
dc.date.available | 2021-11-09T20:05:00Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.issn | 1308-8750 | |
dc.identifier.issn | 1308-8769 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.7161/omuanajas.449602 | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpFek9EQXhNUT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12440/5331 | |
dc.description.abstract | Structural degradation of DNA, proteins, carbohydrates and lipids occurs as long as the reactive oxygen species formed in metabolism are not inhibited. As a result, both the stabilization and the function of the cell membrane are impaired and many degenerative diseases occur. In previous times, people applied to herbal remedies to solve their health problems. Today, scientific studies have increased, especially as alternative medicine has shown. Plants containing phenolic compounds are commonly used as natural antioxidants. These compounds stop or prevent the reactions caused by free radicals and prevent diseases such as heart, cancer, and lung diseases. Antioxidants are known as substances that prevent or completely stop the oxidation of biomolecules and they have use a very common. East spruce is the scientific name P. orientalis and it found in the family of pine trees. In this study, it was aimed to determine the antioxidant capacity by using ethanol extracts of east spruce cone. For this purpose, antioxidant and antiradical properties were determined by different bioanalytical methods in vitro such as determination of iron and copper reduction capacities, ABTS and DPPH radical scavenging activities, total phenolic and flavonoid compound amounts by using ethanol extracts of east spruce cone. The P. orientalis cone had an IC 50 value of 24.75 ?g mL -1 for DPPH radical removal activity and 13.42 ?g mL -1 for ABTS radical removal activity. Accordingly, it has been determined that the methods have high antioxidant capacity. | en_US |
dc.description.abstract | Metabolizmada oluşan reaktif oksijen türleri engellenmediği sürece, DNA, protein, karbohidrat ve lipitlerde yapısal bozulmalar meydana getirir. Buna bağlı olarak hücre membranının hem stabilizesi ve hem de fonksiyonları bozulur ve birçok dejeneratif hastalıklar meydana gelir. Önceki çağlarda insanlar sağlık sorunlarını çözmek için de bitkisel tedavilere başvurmuştur. Günümüzde özellikle bilimsel olarak çalışmalar artmış özellikle alternatif tıp olarak da yaygınlık göstermiştir. Fenolik bileşik içeren bitkiler doğal antioksidan olarak genellikle kullanılmaktadır. Bu bileşikler serbest radikallerin yol açtığı reaksiyonları durdurarak veya engelleyerek kalp, kanser, ve akciğer hastalıkları gibi hastalıkların oluşumuna engellerler. Antioksidanlar, biyomoleküllerin oksidasyonunu engelleyen veya tamamen durduran maddeler olarak bilinir ve oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptirler. Doğu ladin, çamgiller familyasında bulunan bilimsel adı P. orientalis’dir. Yapılan bu çalışmada doğu ladin kozalağının etanol ekstreleri kullanılarak antioksidan kapasitesinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla demir indirgeme kapasiteleri ve bakır indirgeme kapasiteleri, ABTS radikal giderme aktiviteleri ve DPPH radikal giderme aktiviteleri, total fenolik bileşik miktarlarını ve flavonoit bileşik miktarlarını belirleme gibi in vitro şartlarda farklı biyoanalitik metotlar ile antioksidan ve antiradikal özellikleri belirlendi. P. orientalis kozalağının DPPH radikal giderme aktivitesi için IC 50 değeri 24,75 ?g mL -1 , ABTS radikal giderme aktivitesi için ise 13,42 ?g mL -1 olarak tespit edildi. Buna göre yapılan metotlarda yüksek antioksidan kapasitesine sahip olduğu belirlendi. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.relation.ispartof | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Ziraat Mühendisliği | en_US |
dc.title | Determination of antioxidant and antiradical properties of Picea orientalis cone | en_US |
dc.title.alternative | Picea orientalis kozalağının antioksidan ve antiradikal özelliklerinin belirlenmesi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.department | Gümüşhane Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 33 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 232 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Topal, Meryem | |
dc.identifier.doi | 10.7161/omuanajas.449602 | |
dc.identifier.endpage | 236 | en_US |