Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGüzel, Melih
dc.contributor.authorAkpınar, Özlem
dc.date.accessioned2021-11-09T20:04:53Z
dc.date.available2021-11-09T20:04:53Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1304-7582
dc.identifier.issn2148-015X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24323/akademik-gida.449633
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpjeU16ZzVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12440/5299
dc.description.abstractSelüloz D-glukopiranoz birimlerinin ?-1,4 glikozidik bağlarla bağlanmasıyla oluşan lineer ve dünyada en yaygın olarak bulunan polimerdir. Selüloz, bitkilerin yanında bazı bakteriler tarafından da üretilmektedir. Bakteriyel selüloz olarak adlandırılan bu tip selülozlar gıda, ilaç, biyoteknoloji, biyomedikal, kozmetik, kağıt ve elektronik alanlarında kullanımı giderek artmaktadır. Saf olarak elde edilmesi, elastik, ağsı yapıda, yüksek kristalizasyon derecesi, yüzey alanı, su tutma kapasitesine ve gerilme direncine, daha ince ve gözenekli bir yapıya sahip olması gibi bitkisel selüloza kıyasla pek çok üstün özellikleri bulunmaktadır. Bu derleme bakteriyel selülozun üretimini, üretiminde kullanılan yöntemleri, üretilen polimerin özelliklerini ve gıda ve gıda dışı uygulamalarda kullanımını kapsamaktadır.en_US
dc.description.abstractCellulose is the most common polymer in the world, formed by ?-1,4 linked glucopyranose units. Besides plants, celluloses can be produced by some bacteria. The uses of these bacterial celluloses have been increasing in food, pharmaceutical, biotechnology, biomedical, cosmetics, paper and electronics areas. It has many superior properties compared to plant celluloses, such as purity, elasticity, network structure, high crystallize, surface area, water holding capacity and tensile strength, thinner and porous structure. This review includes the production methods for bacterial celluloses, the properties of these polymers and their use in food and non-food applicationsen_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofAkademik Gıdaen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[No Keywords]en_US
dc.titleBakteriyel Selülozların Üretimi ve Özellikleri ile Gıda ve Gıda Dışı Uygulamalarda Kullanımıen_US
dc.title.alternativeProduction and Properties Bacterial Celluloses and Their Use in Food and Non-Food Applicationsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümüen_US
dc.identifier.volume16en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage241en_US
dc.contributor.institutionauthorGüzel, Melih
dc.identifier.doi10.24323/akademik-gida.449633
dc.identifier.endpage251en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster