Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAkay, Şeref
dc.contributor.authorSefaoğlu, Melike
dc.date.accessioned2021-11-09T20:04:35Z
dc.date.available2021-11-09T20:04:35Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2146-538X
dc.identifier.issn2146-538X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.17714/gumusfenbil.819717
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRFME9EYzJOZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12440/5194
dc.description.abstractNanoparticles (NP), which can be produced for many different fields and purposes; are at size vary from nanometer to a micrometer. These particles can be prepared by different approaches such as chemical, physical and biological methods. However, the biological approach is the most promising approach among other methods due to its simplicity and environmentally friendly conditions. The production of the nanoparticle by means of a biological approach does not require any high temperature, acidic/basic conditions and hazardous chemicals. Therefore, this method is named “green synthesis”. Development in microtechnology has had profound effects in many areas such as drug discovery, biology, diagnosis, and tissue engineering. Microfluidics which focuses on the processing of liquids in microscale systems has attracted wide attention in the production process of nanoparticles due to precise control and fast mixing. The main purpose of this study is to produce and characterize metal nanoparticles by combining microsystems and green synthesis approaches. For this purpose, in the first step, the design of microsystems that suitable for the flow of different phases was performed. In the second step, ZnO nanoparticle synthesis was carried out using the red cabbage (Brassica oleracea var.capitata f. Rubra) extracts. The synthesis of nanoparticles achieved by optimizing different parameters such as; extract: zinc ratio, zinc solution concentration, flow rates, and flow rates ratio in the microsystem and temperature. The results showed that the herbal red cabbage components can be used for the green synthesis of ZnO nanoparticles.en_US
dc.description.abstractBirçok farklı alan ve amaç için üretilebilen nanopartiküller (NP); nanometreden milimetrenin binde biri kadar değişen boyutlara sahiptirler. Bu partiküller farklı kimyasal, fiziksel ve biyolojik yaklaşımlarla hazırlanabilir. Ancak yöntemler arasında biyolojik yaklaşım, basit olması ve çevre dostu koşulları nedeniyle en umut verici yaklaşımdır. Biyolojik yaklaşım ile nanoparçacık üretimi, yüksek sıcaklık, asidik / bazik koşullar ve tehlikeli kimyasallar gerektirmez. Bu nedenle, bu yöntemler “yeşil sentez” olarak adlandırılmaktadır. Mikroteknolojideki gelişmeler, ilaç keşfi, biyoloji, teşhis ve doku mühendisliği gibi birçok alanda derin etkiler yaratmıştır. Mikro ölçekli sistemlerde sıvıların işlenmesine odaklanan mikroakışkanlar, hassas kontrol ve hızlı karıştırma sayesinde nanopartiküllerin üretim sürecinde büyük ilgi görmüştür. Bu çalışmada temel amaç mikrosistemler ve yeşil sentez yöntemlerini birleştirilerek metal nanopartiküllerin üretimi ve karakterizasyonunu gerçekleştirmektir. Bu amaçla ilk adımda farklı fazlarını akışına uygun mikrosistemlerin tasarımı gerçekleştirilmiştir. İkinci adımda kırmızı lahana (Brassica oleracea var.capitata f. rubra) ekstreleri kullanılarak ZnO nanopartikülleri sentezi gerçekleştirilmiştir. Bitki ekstraktı: çinko oranı, çinko çözeltisi derişimi, mikrosistemde akış hızları ve akış hızları oranı ve sıcaklık gibi farklı parametreler optimize edilerek en uygun üretim koşulları belirlenmiştir. Sonuçlar, kırmızı lahana bileşenlerin ZnO nanopartiküllerin yeşil sentez yoluyla üretilebileceğini göstermiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.relation.ispartofGümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[No Keywords]en_US
dc.titleProduction and characterization of zinc oxide nanoparticles in microsystems via green synthesisen_US
dc.title.alternativeYeşil sentez yoluyla mikrosistemlerde çinko oksit nanopartiküllerin üretimi ve karakterizasyonuen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.departmentGümüşhane Üniversitesien_US
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage315en_US
dc.contributor.institutionauthor[Belirlenecek]
dc.identifier.doi10.17714/gumusfenbil.819717
dc.identifier.endpage324en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster