LC–MS/MS and RP–HPLC–UV Analysis and Antioxidant Activities of Arum italicum Miller Edible and Nonedible Tuber Parts
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2021Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessÜst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
In the study, the phenolic components and antioxidant activities of edible and nonedible parts of tuber of Arum italicum plant were carried out to determine in methanolic and water extracts. In addition, the antioxidant potential of these parts of the plant was associated with their phenolic composition. Total phenolic content, FRAP, CUPRAC and DPPH tests as radical scavenging activity were performed to determine the antioxidant activity of the plant. The phenolic profiles in the two parts of the tuber were determined in the prepared methanolic extracts by RP–HPLC–UV and LC–MS/MS. The highest values of the total phenolic content, FRAP, CUPRAC and % DPPH were measured in methanolic extracts of nonedible parts of the tuber as 164 µg GAE/mL, 878 TEAC (µM), 0.064 TEAC (µM) and 19.41, respectively. Ferulic acid was determined as the main phenolic compound in methanolic extracts of both the tuber parts by LC/MS-MS. However, luteolin and rutin phenolics were measured as the major compounds in the edible and nonedible parts of the plant tuber with analysis based on RP-HPLC-UV, respectively Bu çalışmada, Arum italicum bitkisine ait yumrunun yenilebilir ve yenmeyen kısımlarından elde edilen metanolik ve sulu ekstraktların, fenolik içerikleri ve antioksidan aktiviteleri belirlenmiştir. Ek olarak, bitkinin bu kısımlarının antioksidan potansiyeli, fenolik kompoziyonu ile ilişkilendirilmiştir. Bitkinin antioksidan aktivitesini belirlemek için Toplam Fenolik Madde Miktarı, FRAP, CUPRAC ve radikal süpürme aktiviteyi belirleyen DPPH antioksidan aktivite testleri yapılmıştır. Bitki yumrusunun her iki kısmındaki fenolik profiller hazırlanan metanolik ekstraktlarında RP– HPLC–UV ve LC–MS/ MS cihazları kullanılarak belirlenmiştir. En yüksek toplam fenolik içerik, FRAP, CUPRAC ve % DPPH değerleri, yumrunun yenmeyen kısmının metanolik ekstraktında sırasıyla 164 µg GAE/mL, 878 TEAC(µM), 0.064 TEAC(µM) ve 19.41 olarak ölçülmüştür LC/MS-MS ölçümlerinde her iki yumru kısmının metanolik ekstraktlarında ferulik asit, ana fenolik bileşik olarak belirlendi. Bununla birlikte RP–HPLC–UV ölçümlerinde ise, bitki yumrusunun yenilebilir ve yenilmeyen kısımlarında sırasıyla luteolin ve rutin fenolikleri ana bileşikler olarak ölçülmüştür.
Cilt
6Sayı
3Bağlantı
https://doi.org/10.35229/jaes.864484https://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRVd05UTTNOdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12440/5037