dc.contributor.author | Kurtoğlu, İlker Zeki | |
dc.contributor.author | Küçük, Haydar | |
dc.contributor.author | Canbaz, Ali Alkan | |
dc.contributor.author | Özdemir, Atilla | |
dc.date.accessioned | 2021-11-09T19:56:20Z | |
dc.date.available | 2021-11-09T19:56:20Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.issn | 1303-2712 | |
dc.identifier.issn | 2149-181X | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRFMk1UZzVPUT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12440/4798 | |
dc.description.abstract | Çalışmada, Türkiye deniz balıkları yavru üretiminin %61,5’ini karşılayan 7 lider kuluçkahane için ekonomik analiz gerçekleştirilmiş ve sürdürülebilirlikleri değerlendirilmiştir. Bunun için, yatırım masraflarını içeren sabit gider ile yem, işçilik, enerji, yakıt, su, oksijen ve ilaç giderlerini içeren işletme giderleri, her bir işletme için yüz yüze görüşmelerle belirlenmiştir. Ayrıca, AB FP6 fonlarınca desteklenen SUSTAINAQ akronimli proje kapsamında düzenlenen anket çalışmasında, her bir kuluçkahanenin üretim metotları, üretilen türler ve pazarlama teknikleri incelenmiş ve sektörün darboğazları, fırsatları, mevcut durumu, yapılanması ve sürdürülebilirliği değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda, toplam gelir gider oranının %22,0 ile %97,8 arasında değiştiği gözlemlenmiştir. Kapalı devre balık üretim sistemlerinin yüksek miktarda işletme ve yatırım masrafları ile kalifiye teknik personel ihtiyacı gerektirmesine karşın, arazi kullanımı, kullanılan suyun niteliği ve niceliği ve çevresel yaklaşımlar açısından Türkiye deniz balıkları kuluçkahanelerinin sürdürülebilirliği için öneminin yüksek olduğu görülmüştür. | en_US |
dc.description.abstract | The economic analysis was performed and sustainability was evaluated for 7 leader Turkish marine hatcheries which have 61.5% of Turkish total marine fish fry production. For this purpose, the fixed cost including investment and operational costs including feed, labor, energy, fuel, water, oxygen, and medicament costs were determined by face to face interview for each hatchery. Also, production methods, species cultured and marketing techniques of each hatchery were investigated and conflicts, opportunities, projections, structuring and sustainability of the sector were evaluated by questionnaire designed in the scope of SUSTAINAQ, a FP6 Project supported by EU. As a result, it was seen that the ratio of total cost to total income changed between 22% and 97.8%. Although the RAS requires high operation and initial investment costs and highly qualified technicians, it is seen that it will be very important for sustainability of Turkish marine hatcheries because of land, quality and quantity of water and environmental approaches. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.relation.ispartof | Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Balıkçılık | en_US |
dc.subject | Zooloji | en_US |
dc.title | Economic analysis and sustainability of Turkish marine hatcheries | en_US |
dc.title.alternative | Türkiye deniz balıkları kuluçkahanelerinin ekonomik analizi ve sürdürülebilirliği | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.description.wospublicationid | WOS:000288360800011 | en_US |
dc.description.scopuspublicationid | 2-s2.0-78751620457 | en_US |
dc.department | Fakülteler, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü | en_US |
dc.authorid | Kucuk, Haydar / ABB-5077-2021 | |
dc.authorid | Ozdemir, Atilla / ABI-4132-2020 | |
dc.identifier.volume | 10 | en_US |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 513 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Küçük, Haydar | |
dc.identifier.endpage | 521 | en_US |