dc.contributor.author | Yüksel, Ferhat | |
dc.contributor.author | Baltacı, Cemalettin | |
dc.date.accessioned | 2021-11-09T19:55:59Z | |
dc.date.available | 2021-11-09T19:55:59Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.issn | 2146-538X | |
dc.identifier.issn | 2146-538X | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.17714/gumusfenbil.397592 | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpFeE1UWTJOZz09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12440/4700 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı yüzey yanıt metodu kullanılarak optimize edilmiş, adaçayı tohumu (Salvia officinalis L.) unu ile zenginleştirilmiş mısır cipslerinin 120 gün boyunca (0-40-80. ve 120. günlerde) depolama özelliklerin incelenmesi ve bazı fizikokimyasal ile duyusal özelliklerin belirlenmesidir. Örneklerin su aktivitesi (a w ), a* ve peroksit değerleri depolama zamanı boyunca artarken kuru madde içerikleri önemli oranda azalmıştır (p<0.05). Örneklerin yağ, L* ve b* içerikleri depolama boyunca önemli bir değişim sergilememiştir (p>0.05). Genellikle, örneklere panelistler tarafından verilen duyusal skorlar depolama zamanı artışı ile birlikte düşmüştür. Örneklerin renk değerlerinde herhangi bir değişim yoktur, fakat tat/koku, gevreklik ve genel beğeni skorları depolama boyunca azalmıştır (p<0.05). Adaçayı tohumu unu ile zenginleştirilmiş mısır cipslerinin depolama özellikleri örneklerin herhangi bir koruyucu materyal içermemesinden dolayı depolama zamanından etkilenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | The aim of this study was to investigate the storage properties of corn chips enriched with sage seed (Salvia officinalis L.) for 120 days (0-40-80 and 120. Days) that optimized with response surface methodology and some physiochemical and sensory properties were to determine. The water activity, a* and peroxide values of samples increased with the increasing storage time while the dry matter decreased significantly (p<0.05). The oil, L* and b* content of sample did not significant change for storage (p>0.05). Generally, the sensory score of samples given by panelists decreased with increasing storage time. The color properties of samples did not change, but the taste/odor, firmness and overall acceptability scores of samples decreased during storage (p<0. 05). The storage properties of corn chips enriched with sage seed flour affected from storage time because the chips did not include any preservative material. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | en_US |
dc.title | Adaçayı Tohumu (Salvia officinalis L.) Unu İle Zenginleştirilmiş Optimize Mısır Cipsin Depolama Yeteneklerinin Belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determination of Storage Ability of Optimize Corn Chips Enriched with Sage Seed (Salvia Officinalis L.) Flour | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.department | Gümüşhane Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 9 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 99 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Baltacı, Cemalettin | |
dc.identifier.doi | 10.17714/gumusfenbil.397592 | |
dc.identifier.endpage | 107 | en_US |