Maternal Beslenme ve İlerleyen Yaşamda Obezite
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2020Access
info:eu-repo/semantics/openAccessMetadata
Show full item recordAbstract
Beslenme fetal genomun ekspresyonunu değiştiren ve yaşam boyu sonuçları olabilecek ana intrauterin çevresel faktördür. Maternal dönemde, çok düşük veya yüksek enerji alımı, daha yüksek protein ve yağ alımı yenidoğanlarda obezite riskini arttırabilir. Bu durum cinsiyete göre değişmekle birlikte kızlar erkeklere göre daha savunmasızdır. Genel olarak gebelik sırasında yeterli ve dengeli protein ve enerji alımı yetişkin obezitesi için koruyucu bir faktör olabilir. Gebeliğin erken dönemlerinden itibaren yeterli demir, krom, folik asit, vitamin B12 takviyeleri yenidoğanlarda obeziteyi önleyebilirken, aşırı folik asit, vitamin B12 gibi metil vitaminleri ile aşırı multivitamin alımı da obezite riskini arttırabilir. Annedeki mevcut obezite veya gebelik sırasındaki özellikle de ilk trimesterdeki aşırı vücut ağırlığı kazanımı da birçok komplikasyonun yanında yenidoğanlarda obez olma riskini de arttırır. Doğum ağırlığı ile BKİ, bel çevresi ve vücut yağ yüzdesi arasında U-şeklinde bir ilişki vardır. Yapılan çalışmalarda hem yüksek doğum ağırlığının hem de düşük doğum ağırlığının sonraki yaşamda obezite riski ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Optimal maternal beslenme doğum ağırlığını ve annenin gebelik sırasındaki vücut ağırlığı kazanımını etkileyerek obezite riskini azaltabilir. Optimal beslenmeyi teşvik etmek sadece optimal fetal gelişimi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ilerleyen dönemde obezite gelişme riskini de azaltır. Bu derleme makalenin amacı, gebelikte maternal beslenme ve maternal vücut ağırlığı kazanımı, annenin vücut ağırlığı ve bebek doğum ağırlığı ile çocukluk, erişkinlik gibi ilerleyen dönemde obezite gelişimi ile olan ilişkilerini yapılan çalışmalar eşliğinde özetlemektir. Nutrition is the primary intrauterine environmental factor, altering fetal genome expression that may have lifelong consequences. During the maternal period, very low or high energy intake, higher protein and fat intake may increase obesity risk in offspring. Although this varies by gender, female infants are more vulnerable than males. Generally, adequate and balanced protein and energy intake during the pregnancy can be protective against obesity in adulthood. While adequate iron, chromium, folic acid, vitamin B12 supplements taken during early pregnancy can prevent obesity in offspring, methyl vitamins such as excessive vitamin B12, folic acid and multivitamin intake can also increase the risk of obesity. Present maternal obesity or excessive body weight gain during pregnancy, especially in the first trimester, increases the risk of obesity and complications in offspring. There is a U-shaped correlation between birth weight and BMI, waist circumference and body fat percentage. Studies have shown that both high and low birth weights are associated with an increased obesity risk later in life. Optimal maternal nutrition can reduce obesity risk by affecting birth weight and mother's body weight gain during pregnancy. Encouraging optimal nutrition not only ensures optimal fetal development, but also reduces the obesity risk later in life. This review article aims to summarize the relationship between maternal nutrition and maternal body weight gain in pregnancy, mother's body weight and baby's birth weight and the development of obesity in later periods of life, such as childhood and adulthood.