dc.description.abstract | Bu çalışmada etçi piliçlerde stres faktörleri ve tavsiyeler derlenmiştir. Stres, canlıların yaşamını uzun veya kısa süreçte tehlikeye sokan olumsuzluklara verilen fizyolojik yanıttır. Bu yanıt çeşitli hormonların salınımıyla şekillenir ve protein, enerji mekanizmaları gibi bozulan fizyolojik düzenin tamir edilmesine yöneliktir. Stres durumunun devam etmesi veya tekrarlaması durumunda vücudun stresle baş etme eşiğinin üstüne çıkılacak bu ilk aşamalarda yorgunluk ve bitkinlik olarak daha ileri aşamalarda ise çeşitli infeksiyöz ve patolojik hastalıklar olarak kendini gösterecektir. Stres, tavukçuluk endüstrisinde uzun yıllardan beri önemle üzerinde durulan, halen yoğun olarak araştırmaların sürdürüldüğü ve yeni gelişmelerin tespit edildiği bir konudur. Mevcut toplum araştırmaları ve küresel kanunlarda göstermektedir ki ciddiye alınılması doğru olacaktır. Strese maruz kalan hayvanların yanıt verme biçimleri üç aşamadan sırayla 1.82 ve 1.88 olarak bulunmuş ve aralarındaki farklılığın istatistiksel olarak önemsiz (P>0,05) olduğu tespit edilmiştir. Sıcak ve soğuk karkas randımanı ile boyun, kanat, but ve kuyruk oranlarına ait değerler FBG ve CBG grupları arasında istatistiksel olarak farklılığın olmadığı (P>0,05), göğüs oranına ait değerler bakımından ise önemli (P<0,05) farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Muamele grupları arasında tüy, yenilmeyen organ ağırlıkları, taşlık, karaciğer ve ayak oranlarına ait değerler arasındaki farklılığın istatistiksel olarak önemsiz (P>0,05) olduğu, kan, baş ve kalp oranlarına ait değerler arasındaki farklılığın ise çok önemli (P<0,01) olduğu saptanmıştır. Göğüs etinden elde edilen L*, b* ve C* değerlerinin ve but etinden elde edilen L*, a*, b* ve C* değerleri bakımından muamele grupları arasında önemli farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. FBG ve CBG gruplarında göğüs etinden elde edilen pH değerleri arasındaki farklılığın istatistiksel olarak çok önemli (P<0,01) olduğu, TBARS değerleri arasındaki farklılığın ise önemsiz (P>0,05) olduğu tespit edilmiştir. | en_US |