Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBayram, Bahri
dc.contributor.authorBingölbali, Mehmet
dc.date.accessioned2021-11-08T17:55:39Z
dc.date.available2021-11-08T17:55:39Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmXiZTZIKqgrmv_3k4qzqTR-pf2dd2njtTQtehv_u0-Tz
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/EkGoster?key=6ZtRe5rnHrr74rjfYBQv_js7u_Vaxp_AikrRs9hyON2x6Z6XWNk2NJuG6mARgCxn
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12440/2373
dc.descriptionYÖK Tez No: 571989en_US
dc.description.abstractÜlkemiz organik süt sığırcılığı bakımından önemli potansiyele sahip olmakla birlikte, organik kesif yem temini başta olmak üzere mevcut bazı sorunlardan dolayı, söz konusu sektörde beklenen olumlu gelişmeler yaşanmamıştır. Yaklaşık son 15-20 yıllık süreçte, organik süt sığırcılığı sektöründe istikrarlı bir büyümeden ziyade, dönemsel dalgalanmalar olmuştur. Mevcut güncel bilgilere göre, sertifikalı organik sığır sayısı ve süt verimi, konvansiyonel üretimin %1'inden daha düşüktür. Organik kesif yem tedariki başta olmak üzere; hayvan sağlığı ve refahı, örgütlenme, yayım ve danışmanlık, yerli ırkların üretime dâhil edilmemesi, pazarlama, sertifikasyon ve geçiş sürecinden kaynaklanan sorunlar, çözüm bekleyen öncelikli konuların başında yer almaktadır. Bu çalışmada, organik ve konvansiyonel şartlarda Siyah Alaca ırkıyla üretim yapan süt sığırı işletmeleri bazı özellikler bakımından karşılaştırılmıştır. Konvansiyonel şartlarda üretim yapan süt sığırı işletmelerinde metabolik problemlerin oranı (%47,0), organik işletmelerden (%26,0) daha yüksek olmuştur. Konvansiyonel işletmelerde ayak-tırnak ve mastitis, organik işletmelerde ise mastitis karşılaşılan temel sorunlar olmuştur. Konvansiyonel süt sığırı işletmesinde ayıklanma oranı (%20), organik işletmeden (%14) daha yüksek çıkmıştır. Konvansiyonel ve organik şartlarda üretim yapan işletmelerde günlük süt verimi sırasıyla; 29,0 ve 22,0 lt olmuştur.en_US
dc.description.abstractAlthough our country has significant potential in terms of organic dairy cattle breeding, the expected positive developments have not been seen in this sector due to some problems, especially organic concentration feed supply. In the last years, there have been huge fluctuations in the organic dairy cattle sector rather than stable growth. According to the current information, the number of certified organic cattle and milk yield is less than 1% of conventional production. Particularly supply of organic concentration feed; and also animal health and welfare, organization, publication and consultancy, non-inclusion of indigenous breeds, marketing, problems arising from certification and transition process are among the priority issues waiting for solutions. In this study, dairy cattle farms producing under organic and conventional conditions were compared in terms of some features. The rate of metabolic problems was higher in dairy cattle farm producing under conventional conditions (47,0%) than organic farm (26,0%). Foot-nail and mastitis in conventional farm and mastitis in organic farm have been found as the main problems. In conventional dairy cattle enterprises, the rate of extraction is higher than that of organic ones (20%, 14% resp.). The daily milk yields in conventional and organic conditions are 29 and 22 liters.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGümüşhane Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.subjectZoologyen_US
dc.subjectİşletmeen_US
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.subjectBesinler-organiken_US
dc.subjectFood-organicen_US
dc.subjectBüyükbaş hayvanlaren_US
dc.subjectLivestocksen_US
dc.subjectGıda işletmelerien_US
dc.subjectFood companiesen_US
dc.subjectHayvancılıken_US
dc.subjectAnimal husbandryen_US
dc.subjectHayvancılık işletmelerien_US
dc.subjectLivestock enterprisesen_US
dc.subjectHayvancılık sektörüen_US
dc.subjectLivestock sectoren_US
dc.subjectÇiftlik hayvanlarıen_US
dc.subjectFarm animalsen_US
dc.titleOrganik süt sığırı yetiştiriciliğinin esasları organik ve konvansiyonel şartlarda üretim yapan işletmelerin bazı özellikler bakımından karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativePrinciples of organic milk cattle breeding comparison of farms produce under organic and conventional conditions in terms of some characteristicsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.contributor.institutionauthorBingölbali, Mehmet
dc.identifier.endpage42en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster