dc.contributor.advisor | Yolcu, Halil | |
dc.contributor.author | Zengin, Kübra Gül | |
dc.date.accessioned | 2021-11-08T17:55:39Z | |
dc.date.available | 2021-11-08T17:55:39Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=8tbPippmWV_b-Irrn9YEAvgQWEr8gvX8GQn6SJn0vvmW3dDttH01JCsRPTi0qVOa | |
dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/EkGoster?key=6ZtRe5rnHrr74rjfYBQv_smcdJglKHgQmYUDgynAvqwUxmlIJCcy7RSD1SKifXep | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12440/2371 | |
dc.description | YÖK Tez No: 674352 | en_US |
dc.description.abstract | Organik ürünlere olan talep her geçen gün artmaktadır. Bu talep dünyada organik tarım yapan ülkelerin ve çiftçilerin sayısında, organik tarım yapılan alanların miktarında ve organik tarımın pazar payında, artışların olmasına neden olmuştur. Nitekim 2017 yılı itibari organik tarım ürünlerinin pazar payı 97 milyar dolara ulaşmıştır (Willer and Lernoud, 2019). Ülkemizin bu pazardan gerekli payı alabilmesi ve pazara ürün sevkiyatında sürekliliğin sağlanabilmesi için organik olarak yetiştiriciliği yapılan ürünlerin üretim miktarlarının ve öncelikli olabilecek ürün gruplarının belirlenmesi çok önemlidir. Ülkemiz organik üretim bakımından geniş bir ürün portföyüne sahiptir. Bu ürünlerin üretim miktarları Tarım ve Orman Bakanlığı verilerinde iller bazında sunulmuştur. Bu çalışmada ise her bir ürün için iller bazındaki verilerden hareketle, ülkesel olarak her bir ürünün toplam üretim miktarları ve ülkemiz ve belirli illerimiz için öncelikli olan ürün grupları belirlenmeye çalışılacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın en son verileri kullanılarak yapılacak olan bu çalışmanın yaklaşık bir yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Bu çalışmadan elde edilecek muhtemel sonuçlar: 1.Ülkemizin organik tarımsal üretim bakımından potansiyelinin ortaya konulmasına neden olacaktır. 2.Organik pazarda öncelikli ürün gruplarının belirlenmesine önemli katkılar sağlayacaktır. 3.Elde edilecek yeni veriler ışığında, ülkemizin organik tarım pazarından daha yüksek pay alabilmesi için bilimsel temelli bazı önerilerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. 4.Organik tarım alanında faaliyet gösteren müteşebbislere pazar ve pazarlama stratejilerini belirlemede önemli katkılar sağlayacaktır. 5.Organik tarım alanında çalışacak akademisyenler için önemli kaynak olacaktır. | en_US |
dc.description.abstract | The demand for organic products is increasing day by day. This demand led to increases in the number of organic farming countries and farmers in the world, in the amount of organic farming and in the market share of organic agriculture. As a matter of fact, the market share of organic agricultural products as of 2017 has reached 97 billion dollars (Willer and Lernoud, 2019). In order for our country to take the necessary share from this market and to ensure the continuity of product shipment to the market, it is very important to determine the production amounts of the products that are organically grown and the product groups that may be the priority. Our country has a wide product portfolio in terms of organic production. The production quantities of these products are presented on the basis of provinces in the Ministry of Agriculture and Forestry data. In this study, based on the provincial data for each product, it is aimed to determine the total production amounts of each product and the product groups that are priority for our country and certain provinces. This study, which will be carried out by using the latest data of the Ministry of Agriculture and Forestry, is planned to be completed within one year. Possible results from this study: 1.The potential of our country in terms of organic agricultural production will be revealed. 2.It will make significant contributions to the determination of priority product groups in the organic market. 3.In the light of the new data to be obtained, it will lead to some scientific based proposals in order for our country to get a higher share in the organic agricultural market. 4.It will make significant contributions to the entrepreneurs operating in the field of organic agriculture in determining their market and marketing strategies. 5.It will be an important resource for academicians working in the field of organic agriculture. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Gümüşhane Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Ziraat | en_US |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Türkiye'de organik bitkisel ve hayvansal üretimin mevcut durumu | en_US |
dc.title.alternative | The current situation of organic plant and animal production in Turkey | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.department | Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Zengin, Kübra Gül | |
dc.identifier.endpage | 250 | en_US |