Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKaya, Elif Çelenk
dc.contributor.authorİçlek, Büşra Nur
dc.date.accessioned2021-11-08T17:55:30Z
dc.date.available2021-11-08T17:55:30Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77LeiVNVZkQsbnX5NDE3OYDZW-KfRf43c8JJcBDYN1ql2F
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12440/2286
dc.descriptionYÖK Tez No: 686611en_US
dc.description.abstractİş sağlığı ve güvenliği, işçilerin çalışma sırasında sağlığına zarar verebilecek çeşitli nedenlerle ortaya çıkan tehlike ve risklerin meydana gelmesini önlemeye yönelik planlı çalışmalardır. Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile beraber üretim faaliyetlerinde artış olması; çalışanların daha çok iş kazaları geçirmeleri, can kaybının artması ve üretimin azalması şeklinde birçok olumsuzluklara neden olmuştur. Bu nedenle endüstriyel kazaları ve meslek hastalıklarını minimum seviyeye indirebilmek için işyerlerinde tehlikeli durum ve tehlikeli hareketler en aza indirilmelidir. Her sektörde olduğu gibi endüstriyel mutfak ekipmanlarının üretiminin yapıldığı işletmelerde de çalışanlar tehlike ve risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanlar için güvenlik kültürünün benimsenmesiyle başlar. Güvenlik kültürünün gelişmiş olduğu şirketlerde çalışan kişiler, iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha yüksek düzeyde farkındalığa sahiptir. Bu araştırmanın amacı, Samsun ilinde bulunan endüstriyel mutfak ekipmanları üretimi yapan işletmede çalışanların iş güvenliğine yönelik görüşlerini belirlemek ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesiyle daha güvenli bir çalışma ortamı için önerilerde bulunmaktır. Bu tez çalışmasında veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Çalışanlara tek boyut altında 32 maddeden oluşan "İş Güvenliği Ölçeği" uygulanmıştır. Bu ölçek, Willamson ve ark. (1997) tarafından geliştirilmiş ve Atay (2006) tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu çalışma, araştırmanın yapıldığı dönemde işletmede görev yapan 69 çalışan üzerinden alınan verilerle gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizlerini gerçekleştirmek amacıyla SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde ANOVA ve Bağımsız Örneklem T Testi kullanılmıştır.en_US
dc.description.abstractOccupational health and safety is the planned work to prevent the occurrence of dangers and risks arising from various reasons that may harm the health of the workers during work. The increase in production activities with the development and widespread use of technology; It has caused many negativities in the form of more work accidents, increased loss of life and decreased production. Therefore, in order to minimize industrial accidents and occupational diseases, dangerous situations and dangerous movements should be minimized in the workplaces. As in every sector, employees are faced with dangers and risks in businesses where industrial kitchen equipment is produced. For this reason, the prevention of occupational accidents and occupational diseases begins with the adoption of a safety culture for employees. People who work in companies where the safety culture is developed have a higher level of awareness of occupational health and safety. The aim of this research is to determine the opinions of the employees in the enterprise producing industrial kitchen equipment in Samsun province regarding occupational safety and to make suggestions for a safer working environment by evaluating the results obtained. In this thesis, the survey technique was used as a data collection tool. "Occupational Safety Scale" consisting of 32 items under one dimension was applied to the employees. This scale was developed by Willamson et al. (1997) and adapted to Turkish by Atay (2006). This study was carried out with the data obtained from 69 employees working in the company at the time of the research. SPSS 22.0 statistical package program was used to analyze the data collected within the scope of the research. ANOVA and Independent Sample T Test were used to analyze the data.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGümüşhane Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKazalaren_US
dc.subjectAccidentsen_US
dc.subjectİş güvenliğien_US
dc.subjectWork safetyen_US
dc.subjectİş sağlığıen_US
dc.subjectOccupational healthen_US
dc.titleEndüstriyel mutfak ekipmanları üretiminde çalışanların iş güvenliğine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of work safety opinions of employees in industrial kitchen equipment productionen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.contributor.institutionauthorİçlek, Büşra Nur
dc.identifier.endpage110en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster