Bölüm "Meslek Yüksekokulları, Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü" Meslek Yüksekokulları için listeleme
Toplam kayıt 24, listelenen: 1-20
-
Antioxidant capacity and rheological, textural properties of ice cream produced from camel's milk with blueberry
(John Wiley and Sons Inc, 2022)Blueberry was added to ice cream samples produced from camel's milk at different concentrations. The physicochemical, rheological, and sensory properties, total phenolic content (TPC), and antioxidant capacity of samples ... -
Antioxidant capacity and rheological, textural properties of ice cream produced from camel's milk with blueberry
(WILEY, 2022)Blueberry was added to ice cream samples produced from camel's milk at different concentrations. The physicochemical, rheological, and sensory properties, total phenolic content (TPC), and antioxidant capacity of samples ... -
Application of GIS Model in Physical Land Evaluation Suitability for Rice Cultivation
(2010)The objective of this study was to establish spatial model in land evaluation for rice cultivation using GIS in Bafra Plain found in the Kızılırmak Delta and located in the central Black Sea region of Turkey. The study ... -
BAFRA OVASI KOŞULLARINA UYGUN ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESİ
(OMÜ. Anadolu Tarım Bilim Dergisi, 2009)Bu araştırma, Bafra Ovası koşullarına uygun arpa çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, 2006-07 ve 2007-08 yıllarında, tesadüf blokları deneme deseninde dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Arpa çeşidi olarak iki sıralı, ... -
BAFRA OVASINDA ANA ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLEBİLECEK MISIR ÇEŞİTLERİNİN (Zea mays L. indentata) BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA
(Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 2007)Bu araştırma, Bafra Ovasında ana ürün olarak yetiştirilebilecek melez mısır çeşitlerinde verim ve verim öğelerini belirlemek amacıyla 2004 ve 2005 yetiştirme sezonlarında 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırmada, 25 adet ... -
Bafra Ovasında Yetiştirilen Bazı İki Sıralı Arpa (Hordeum vulgare conv. distichon) Çeşitlerinin Verim, Verim Öğeleri ile Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
(2017)Bu araştırma, 2007-2008 ve 2008-2009 yetiştirme dönemlerinde, Bafra Ovası ekolojik koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, 12 adet iki sıralı arpa çeşidi ... -
Bakteriyel Selülozların Üretimi ve Özellikleri ile Gıda ve Gıda Dısı Uygulamalarda Kullanımı
(2018)Selüloz D-glukopiranoz birimlerinin β-1,4 glikozidik bağlarla bağlanmasıyla oluşan lineer ve dünyada en yaygın olarak bulunan polimerdir. Selüloz, bitkilerin yanında bazı bakteriler tarafından da üretilmektedir. Bakteriyel ... -
BAZI ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNDE GENOTİP x ÇEVRE İNTERAKSİYONLARI VE STABİLİTELERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
(OMÜ., Anadolu Tarım Bilim Dergisi, 2011-10)Bu çalışma, arpada verim ve verime etki eden karakterlerin genotip x çevre interaksiyonlarını belirlemek için, 2007-2008 yetiştirme döneminde Gelemen ve Bafra, 2008-2009 yetiştirme döneminde ise Gelemen, Bafra, Gökhöyük, ... -
Bazı İki Sıralı Arpa (Hordeum vulgare conv. distichon) Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurları ile Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma
(2016)Bu araştırma, 2008-2009 yetiştirme döneminde 12 adet iki sıralı arpa çeşidi (Fahrettinbey, Cumhuriyet50, Özdemir-05, Kalaycı-97, Çıldır-02, İnce-04, Efes-98, Erciyes, Çumra-2001, Sladoran, Tarm-92 ve Tokak157/35) ile ... -
Bazı Kışlık Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinin Genotip x Çevre İnteraksyonları ve Stabilitelerinin Belirlenmesi
(Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2012-07)Bu araştırma, 2008-2009 ve 2009-2010 yetiştirme döneminde 6 arpa çeşidi (2 sıralı; Balkan-96, Şerifehanım-98 ve Anadolu-98 ile 6 sıralı; Meriç, Avcı-2002 ve Lord) ile Samsun (Gelemen) ve Amasya (Gökhöyük) lokasyonlarında ... -
Comparison of some characteristics of homemade, local and national brands yoghurts
(OVIDIUS UNIV PRESS, 2023)In the study, some physicochemical, viscosity, rheological properties, benzoic and sorbic acid contents of a total of 96 yoghurt samples (consisting of homemade, local and national) collected from different provinces of ... -
Determination of Elemental Contents and Microbiological and Chemical Properties of Çökelek Cheeses Consumed in Turkey
(SPRINGER NATURE, 2022)The cokelek samples what 30 different were collected from randomly local bazaars to investigate heavy metal contaminant and mineral levels and some physicochemical and microbiological properties of samples. While the Pb ... -
Determination of Yield, Yield Components, and some Quality Parameters of Bread Wheat (hexaploid) Cultivars with Different Origin in Arid Agricultural Conditions
(SPRINGER, 2022)There is need to breed wheat cultivars that are important in human nutrition with high seed yields and improved quality in terms of consumption. This study was conducted at Gumushane-Siran (Turkey) during the 2016-2017 and ... -
Effect of blueberry addition on antioxidant activity, textural, microbiological and physicochemical properties of strained yoghurt
(ACAD BRASILEIRA DE CIENCIAS, 2022)In this research, the microbiological, physicochemical, rheological, textural, sensory properties and antioxidant activity of blueberry pulp added (0, 4%, 8% and 12%) strained yoghurt samples were investigated during a 28 ... -
Effects of the addition of rose hip on various nutritional and quality properties of ice cream
(National Institute of Science Communication and Information Resources, 2021)In this study, the effects of rose hip (Rosa L.) on the physical, chemical and sensory characteristics, antioxidant activity and mineral contents of ice cream were investigated. Four different proportions (0, 5%, 10% and ... -
Evaluation of Spreadable Kefir Produced from Different Milks in Terms of Some Quality Criteria
(NCBI, 2023)Kefir, which has many beneficial effects on health, is one of the most consumed fermented milk products worldwide. It is important to increase consumption of the fermented product for public health. In this study, it was ... -
Investigation of Yield and Quality Parameters of Some Local and Newly Registered Bread (hexaploid) Wheat (Triticum aestivum L.) Genotypes Under Rainfed Agricultural Conditions
(SPRINGER, 2022)Hexaploid bread wheat is an economically important crop grown worldwide. There is need to new breed cultivars to meet the needs of ever-growing populations. This study was carried out to determine the yield and quality ... -
Komagataeibacter hansenii GA2016 ile Bakteriyel Selüloz Üretimi ve Karakterizasyonu
(2017)Cellulose is the most common polymer in the world, formed by β-1,4 linked glucopyranose units. Cellulose that is produced by various microorganisms via biosynthesis is called bacterial cellulose (BC). In this study, ... -
Preliminary investigations of ice creams for the determination of the physicochemical properties and aroma compounds by GC-MS produced from cow, sheep, goat, and buffalo milk
(M H SCHAPER GMBH CO KG, 2022)In the present study, four different ice creams were produced using cow, buffalo, goat, and sheep milk. The physicochemical, sensory properties and aroma profile analyzes of ice creams were carried out and the differences ...