dc.description.abstract | Kalite ve kantite olarak verimli ormanların yetiştirilmesi amaçlı yapılan ağaçlandırmalarda uygun tür seçimi, yetişme ortamı koşulları ile nitelik ve nicelik bakımından kaliteli tohumların seçimi önemlidir. Bu hususlar doğrultusunda seçilen tohumlardan üretilen, kaliteli fidanların kullanılması dikimin başarısında önemli bir ölçüttür. Kaliteli fidan elde edilmesinde, en önemli etken ise tohumun orijini ve yetişme ortamı koşullarına dikkat edilmesi olmalıdır. Böylece yapılan çalışmalarda başarı oranı artmakta ve optimum katkı sağlanmaktadır. Çimlenme, her biri sıcaklık tarafından etkilenen çok sayıda evreden oluşan karmaşık bir süreçtir. Sıcaklık, tohumların çimlenme davranışını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Genel kural olarak ılıman kuşak bitkileri tropik bitkilere göre, yabani bitkiler de kültürü yapılan bitkilere göre çimlenme için daha düşük sıcaklık isteğindedirler. Yüksek kaliteli tohumlar, daha geniş sıcaklık aralığında çimlenme yeteneğindedirler. Bayburt Orman Fidanlık Şefliğinin görevi olarak Bakanlık ile kamu kurum ve kuruluşlarının, gerçek ve tüzel kişilerin ağaçlandırma, suni gençleştirme, erozyon kontrolü ve peyzaj düzenlenme çalışmalarında ihtiyaç duyduğu her türlü orman ağacı fidanlarını üreterek, dağıtım ve satışını yapmaktadır. Yapılan bu çalışmada amaç Bayburt orman fidanlığında 2018 yılında farklı toprak karışımlarının çimlenme üzerindeki etkilerinin belirlenmesidir. Kullanılan materyaller olarak ham toprak, çay tozu, hayvan gübresi, torf ve dere kumu kullanılmıştır. Farklı oranlarda karıştırılarak 3 farklı karışım elde edilmiştir. 1. Karışım (%60 Ham Toprak, %30 Çay Tozu, %10 Hayvan Gübresi ve Dere Kumu (Mil), 2. Karışım (%60 Ham Toprak, %30 Torf, %10 Hayvan Gübresi ve Dere Kumu (Mil) 3. Karışım (%50 Ham Toprak, %30 Çay Tozu, %10 Torf, %10 Hayvan Gübresi ve Dere Kumu (Mil). Karışımlarda yetiştirilen sarıçam fidanlarında farklı gelişmeler ortaya çıkmıştır. 1 nolu karışımın çimlenme yüzdesi % 55 iken, 2 nolu karışım % 72 ve 3 nolu karışım % 93 çimlenme yüzdesine sahiptir. | en_US |