dc.contributor.author | Sirat, Abdulveli | |
dc.contributor.author | Sezer, İsmail | |
dc.date.accessioned | 2019-12-09T11:41:37Z | |
dc.date.available | 2019-12-09T11:41:37Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.identifier.citation | Sirat, A., İ. Sezer, 2009. Bafra Ovası Koşullarına Uygun Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinin Belirlenmesi. OMÜ. Anadolu Tarım Bilim Dergisi, 24 (3):167-173, Ekim, Samsun. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12440/1292 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma, Bafra Ovası koşullarına uygun arpa çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, 2006-07 ve 2007-08 yıllarında, tesadüf blokları deneme deseninde dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Arpa çeşidi olarak iki sıralı, Aydanhanım, Zeynelağa, Bülbül 89, Konevi-98, Angora, Karatay 94 ve altı sıralı, Avcı-2002, Vamıkhoca 98, Akhisar 98, Epona, Çetin 2000, Erginel 90 kullanılmıştır. İncelenen bütün tarımsal özellikler yönünden çeşitler arasında önemli farklar bulunmuştur. Çeşitlerin bitki boyu 79.9-88.9 cm, m2’deki başak sayısı 394.6-547.5 adet, başaktaki tane sayısı 21.0-49.0 adet, 1000 tane ağırlığı 41.2-51.3 g, tane verimi 295.4-335.5 kg/da, hektolitre ağırlığı 62.6-68.4 kg, ham protein oranı ise %10.9-13.1 arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi ve en yüksek 1000 tane ağırlığına Aydanhanım ve Zeynelağa çeşitleri sırasıyla (335.5 kg/da ve 51.3 g; 334.4 kg/da ve 47.7 g), en yüksek ham protein oranına ise Epona çeşidi (% 13.1) sahip olmuştur. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | OMÜ. Anadolu Tarım Bilim Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Arpa | en_US |
dc.subject | çeşit | en_US |
dc.subject | adaptasyon | en_US |
dc.subject | verim ve kalite | en_US |
dc.title | BAFRA OVASI KOŞULLARINA UYGUN ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESİ | en_US |
dc.title.alternative | DETERMINATION OF SUITABLE BARLEY (Hordeum vulgare L.) CULTIVARS FOR BAFRA PLAIN | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.department | Meslek Yüksekokulları, Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-5193-7608 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Sirat, Abdulveli | |