Browsing by Author "Gündoğdu, Engin"
Now showing items 1-9 of 9
-
Antimicrobial activity of coriandrum sativum L. And its effect on microbiological properties of yoghurt
Gündoğdu, Engin; Tanriverdi, E.; Yildiz, H. (Tarbiat Modares University, 2020)In this study, the antimicrobial effect of Coriandrum sativum L. leaves against 30 different foodborne microorganisms, including 20 bacteria, 7 fungi, and 3 yeast species was tested, and some microbiological properties of ... -
The Comparison with Commercial Antioxidants, Effects on Colour, and Sensory Properties of Green Tea Powder in Butter
Çakmakçı, Songül; Gülçin, İlhami; Gündoğdu, Engin; Ertem Öztekin, Hatice; Taslimi, Parham (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2023)Oxidation is one of the most important factors limiting shelf life and is a major deterioration process affecting both the sensory and nutritional quality of food. The high oxidation stability of lipids, which can be ... -
Development of analytical methods and method validation for the qualitative and quantitative determination of Carboxymethyl Cellulose (CMC) in yogurt and ayran
Ergüney, Gülşen; Gündoğdu, Engin; Baltaci, Cemalettin (Elsevier B.V., February 2)This study presents the development and validation of analytical methods for the qualitative and quantitative determination of Carboxymethyl Cellulose (CMC) in yogurt and ayran. The methods were evaluated for their detection ... -
Effect of Using Green Tea (Camellia sinensis L.) Powder and Probiotic Bacteria on Probiotic Shelf Life and Quality Properties of Ice Cream
Gündoğdu, Engin; Ertem, Hatice; Çakmakçı, Songül (Sidas Medya A.S., 2022)In this study, the effect of green tea powder (GTP) in ice cream production on the ice cream properties and viability of probiotic bacteria [Bifidobacterium animalis ssp. lactis (Bifidobacterium BB-12) (P)] was investigated. ... -
Farklı oranlarda semizotu ilavesinin dondurmanın fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerine etkisi
Hezer, Fatma (Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada farklı oranlarda semizotu ilavesinin dondurmanın fiziksel, kimyasal, antioksidan ve duyusal özelliklerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla kontrol (semizotu içermeyen) ve 3 farklı oranda (% 5, % 10 ve % 15) ... -
Gümüşhane'de doğrudan tüketime sunulan çiğ sütlerin bazıfiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Çelik, Hüseyin (Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada Gümüşhane ve ilçelerinden (Kelkit, Şiran, Torul, Kürtün ve Köse) mart, nisan ve mayıs aylarında üreticiden doğrudan tüketiciye satılan çiğ sütlerin pH, asitlik, kurumadde, yağsız kurumadde, yağ, yoğunluk, ... -
Investigation of the possible use of black cumin (Nigella sativa L.) essential oil on butter stability
Bu araştırmanın amacı, çörekotu (Nigella sativa L.) uçucu yağının tereyağının stabilitesi üzerine etkini araştırmaktır. Bu amaç için üretimden hemen sonra tereyağına 0.05; 0.1 ve 0.2 (ağırlık/%) çörekotu uçucu yağı ilave ... -
Kuru kayısı ilavesi ile üretilen tereyağlarında depolama süresince bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
Bulut, Merve (Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada üç farklı oranda kuru kayısı (% 15, 20 ve 25) ve kontrol (kuru kayısı içermeyen) tereyağlarının depolama süresince (1, 15, 30, 45 ve 60 gün) bazı fiziksel, kimyasal, duyusal ve antioksidan özellikleri ... -
Kırmızı pancarın dondurma üretiminde kullanım imkânları üzerine bir araştırma
Hacıbektaşoğlu, Firdevs (Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, kırmızı pancar (Beta vulgaris L.) kullanılarak, başta çocuklar ve diyabet hastaları olmak üzere her tüketicinin beğenebileceği, kırmızı pancarın tatlılığından dolayı şeker oranı azaltılmış, besin değeri yüksek, ...