Browsing by Author "Baltacı, Cemalettin"
Now showing items 1-20 of 30
-
Adaçayı Tohumu (Salvia officinalis L.) Unu İle Zenginleştirilmiş Optimize Mısır Cipsin Depolama Yeteneklerinin Belirlenmesi
Yüksel, Ferhat; Baltacı, Cemalettin (2019)Bu çalışmanın amacı yüzey yanıt metodu kullanılarak optimize edilmiş, adaçayı tohumu (Salvia officinalis L.) unu ile zenginleştirilmiş mısır cipslerinin 120 gün boyunca (0-40-80. ve 120. günlerde) depolama özelliklerin ... -
Alternatif çeşni maddeleri ile zenginleştirilmiş gümüşhane pestillerinin duyusal, fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve maliyet analizlerinin belirlenmesi
Güler, Burak (Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Uzun yıllar evlerde üretilen Gümüşhane dut pestili kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği olarak kullanılır, eşe dosta hediyelik olarak gönderilirdi. Artık daha sağlıklı koşullarda ve ticari amaçlarla seri biçimde üretilmeye ... -
Analitik kalibrasyon standardı olarak kullanılması amacıyla patulin üretimi
Dağ, Murat (Gümüşhane Üniversitesi, 2020)Mikotoksinler; tarlada, depolama esnasında ya da daha sonraki ısı ve nem açısından uygun koşullar altındaki gıda zincirinde yer alan Aspergillus, Penicillium ve Fusarium vb cinslerin bazı türleri tarafından üretilen ikincil ... -
Antimicrobial, Antioxidant, and Phytochemical Activities of Rhus coriaria L. and its Phenolic Compounds and Volatile Component Analyses
Öz, Mehmet; Baltacı, Cemalettin; Fidan, Muhammed Said; Karataş, Seyda Merve (NORTH CAROLINA STATE UNIV DEPT WOOD & PAPER SCI, 2023)Volatile oil analysis, phenolic constituents, antioxidant capacity, antimicrobial activity, vitamin C, and enzyme activities of the fruits of Rhus coriaria L. were studied. The chemical with the highest percentage was ... -
Bioactive properties of vinegars produced from prunus laurocerasus L. varieties
Yılmaz, Kübra; Baltacı, Cemalettin; Öztürk, Seyda; Karpuz, Ömer (IOS Press BV, 2023)BACKGROUND: Cherry laurel fruit (CLF) has distinctive bioactive properties, which may yield new food products based on CLF. OBJECTIVE: This research aimed to realize the production of vinegar from the CLF, thus, valorizing ... -
Characterization of the Adsorption Mechanism of Cadmium(II) and Methylene Blue upon Corncobs Activated Carbon
Gundogdu, Ali; Bozbeyoglu, Pinar; Imamoglu, Mustafa; Baltaci, Cemalettin; Duran, Celal; Bulut, Volkan (TAYLOR & FRANCIS INC, 2023)A promising new activated carbon (AC) was produced from corncobs (CCs) by boric acid-based chemical activation to remove methylene blue (MB) as an organic pollutant and cadmium ions (Cd2+) as an inorganic pollutant from ... -
Chemical composition and bioactive properties of the essential oil of Rhinanthus angustifolius subsp grandiflorus
Kaya, A. A.; Ucuncu, O.; Ilter, S. M.; Baltacı, Cemalettin; Öztürk, Sinan (Bulgarian Acad Science, 2017)In this study, the chemical composition and antimicrobial activities of the essential oil of the Rhinanthus angustifolius subsp. grandiflorus plant were investigated. Essential oil was obtained from all parts of the plant ... -
Chemical composition and biological activities of essential oils from the flowers and leaves of Celtis planchoniana K.I.Chr.
Öz, Mehmet; Ucuncu, Osman; Baltacı, Cemalettin; Fidan, Said Mustafa; Karatas, Seyda Merve (Har Krishan Bhalla and Sons, 2023)Most plant parts are used in traditional food and medicine. Plants are significant resources of potential phytochemicals. This study investigated the properties of essential oil, antioxidant, and antimicrobial activities ... -
Chemical Composition, Antimicrobial and Antioxidant Activities of Essential Oil from Pedicularis condensata BIEB
T he chemical composition of the essential oil obtained from the dried aerial parts of Pedicularis condensata was analyzed by GC-FID and GC-MS. Thirty-eight components have been identified in the essential oil of P. ... -
Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activity of Colchicum speciosum Steven growing in Türkiye
Baltacı, Cemalettin; Öz, Mehmet; Fidan, Muhammed Said; Üçüncü, Osman; Karataş, Şeyda Merve (Pakistan Association of Advancement in Agricultural Sciences, 2022)In the current study, the chemical constituents, antioxidant and antimicrobial activity of the volatile oil obtained from flowers and stems of C. speciosum growing in Türkiye were investigated. Both volatile oils were ... -
Doğal kaynaklardan erusik asit metil esterinin analitik standart olarak üretimi
Karabaş, Yağmur (Gümüşhane Üniversitesi, 2020)Erusik asit 22 karbonlu, dallanmamış, omega 9 pozisyonunda tek bir çift bağ içeren tekli doymamış bir yağ asididir. Erusik asit kolza, hardal veşebboy tohumlarının toplam yağ içeriğinin %30-60'nı, latin çiçeği tohumununtoplam ... -
Effect of Different Stabilizers and Rebaudioside A (Reb A) Sweetener on Quality Characteristics of Low-Calorie Orange Marmalade
Öztürk, Şeyda; Baltacı, Cemalettin (North Carolina State University, 2024)Low-calorie orange marmalade was produced using sugar and reb A (0.08%) or reb A-sugar free recipes with pectin (1%) and agar agar (AA) (1%) stabilizers. The physical, chemical, and sensory properties of the marmalades ... -
Farklı pişirme yöntemlerinin Akçaabat köftesinde polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) oluşumuna etkisi
Bostan, Sinan (Gümüşhane Üniversitesi, 2021)Et ve diğer yiyecekleri ızgarada yanacak şekilde yüksek sıcaklıklarda pişirme yiyeceklerde polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) oluşumuna sebep olur. Akçaabat köftesi Trabzon ilinde coğrafi işaret almış önemli bir gıda ... -
Galanthus ikariae Baker Bitkisinin Toprak Üstü Kısımlarının Uçucu Yağının Kimyasal Bileşimi ve Biyolojik Aktiviteleri
Üçüncü, Osman; Baltacı, Cemalettin; Karataş, Şeyda Merve; Muslu, Ayşe; Büyükçekiç, Demet; Ejderha, Hasan; Özdemir, Elif Ezgi (2019)Bu çalışmada Galanthus ikariae Baker bitkisinin toprak üstü kısımlarının uçucu yağının kimyasal içeriği, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri araştırılmıştır. Bitkinin uçucu yağı Clevenger tipi hidrodistilasyon ile ... -
Gladiolus italicus Miller Bitkisinin Uçucu Yağının Kimyasal Bileşimi ve Biyoaktif Özellikleri
Gladiolus italicus Miller (Iridaceae) bitkisinin uçucu yağı GC-FID/MS teknikleriyle analiz edilmiştir. G. italicus uçucu yağında %88.75'lik kısmı oluşturan toplam 34 bileşiğin yapısı aydınlatılmıştır. Palmitik asit (%35.84) ... -
Gümüşhane İlindeki Bazı Hazır Gıda Restoranlarından Alınan Parmak Patates Kızartmaların Fizikokimyasal ve Yağ Asitleri İçeriği ile Duyusal Karakteristikleri Açısından İncelenmesi
Bu çalışmanın amacı, Gümüşhane şehrindeki hazır gıda (fast food) restoranlarında satılan patates (parmak) kızartmaların insan sağlığına etki eden bazı içeriklerini istatistiksel olarak incelemektir. Bu kapsamda 5 firmadan ... -
Gümüşhane Yöresi Kuşburnu (Rosa canina L.) ve Siyah Kuşburnu (Rosa pimpinellifolia L.) Meyvelerinin C Vitamini ve Şeker Analizleri
Öz, Mehmet; Baltacı, Cemalettin; Deniz, İlhan (2018)Ülkemizin önemli odun dışı orman ürünlerinden olan kuşburnu, tıbbı bitki ve gıda maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, 2013 ve 2014 yıllarında Gümüşhane ilinde doğal olarak yetişen Kuşburnu (Rosa canina L.) ve ... -
Gümüşhane'de üretilen pestil ve köme esaslı (muska pestil, rulo pestil, fındıklı çokopestil, pikolalı köme, hindistan cevizli çokopestil, ballı sarma) gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite özelliklerinin belirlenmesi
Yalçın, Selim (Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Gümüşhane pestil ve kömesi yıllardan beri ev ölçeğinde üretilip tüketilen eşe dosta ikram edilen besleyici özelliği yüksek geleneksel bir gıdadır. Son 15-20 yılda gelişen teknoloji ile birlikte büyük işletmelerde fabrikasyon ... -
Gıda ürünlerinin etiketlerinde enerji, besin öğeleri ve referans alım değerlerinin incelenmesi
Okur, Hasan (Gümüşhane Üniversitesi, 2021)Besin etiketleri, üreticiler ile tüketiciler arasında bilgi karmaşasının yüksek olduğu gıda piyasasında tüketicilerin gıda ürünlerinin güvenilirlik seviyesi hakkındaki bilgiye ulaşım maliyetlerini düşüren verimli bir gıda ... -
Gıdalarda erüsik asidin eş zamanlı GC-MS /FID tayini için metot geliştirme ve validasyon çalışmaları
Erkmen, Dilara (Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Omega-9 yağları olarak da bilinen Erüsik Asit oranının gıdalarda yüksek olması bazı sağlık risklerini ortaya çıkardığı düşünülmektedir. Literatür de Erüsik Asit seviyelerine maruz kalan insanların kalp damar rahatsızlıkları ...