Browsing by Author "Üçüncü, Osman"
Now showing items 1-12 of 12
-
Ayı üzümü (Vaccinium arctostaphylos)'nün gıda renklendiricisi olarak kullanımı
Girgin, Serpil (Gümüşhane Üniversitesi, 2017)Bu çalışmada, ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde doğal olarak yetişen ayı üzümü (Vaccinium arctostaphylos L.) antosiyaninlerinin demir ile şelatlanıp püskürtmeli kurutucuda enkapsülasyonu ile mavi/mor doğal gıda boyası ... -
Chemical composition and biological activities of volatile oils of arabis alpina l. Ssp. alpina
Üçüncü, Osman (Pakistan Agricultural Scientists Forum, 2021)This work reports volatile constituents, antimicrobial and antioxidant activity of volatile oils from the air-dried flower and aerial parts (APs) of Arabis alpina L. ssp. alpina. The volatile components of flower and aerial ... -
Chemical Composition, Antimicrobial and Antioxidant Activities of Essential Oil from Pedicularis condensata BIEB
T he chemical composition of the essential oil obtained from the dried aerial parts of Pedicularis condensata was analyzed by GC-FID and GC-MS. Thirty-eight components have been identified in the essential oil of P. ... -
Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activity of Colchicum speciosum Steven growing in Türkiye
Baltacı, Cemalettin; Öz, Mehmet; Fidan, Muhammed Said; Üçüncü, Osman; Karataş, Şeyda Merve (Pakistan Association of Advancement in Agricultural Sciences, 2022)In the current study, the chemical constituents, antioxidant and antimicrobial activity of the volatile oil obtained from flowers and stems of C. speciosum growing in Türkiye were investigated. Both volatile oils were ... -
Çay fabrikalarında ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulanabilirliği
Dilek, Cemal (Gümüşhane Üniversitesi, 2019)Çay fabrikaları, arasındaki rekabetin artmasıyla birlikte çay üretiminin daha kaliteli ve güvenli yapılması için verdikleri hizmetleri bir sisteme ve standarda göre yapmaya başlamışlardır. Fabrika sahiplerinin günümüz ... -
Et işleme tesisinde gıda güvenliği yönetim sisteminin(ISO 22000) uygulanması
Bülbül, Adem (Gümüşhane Üniversitesi, 2020)Bu tez çalışmasında, Trabzon ili Akçaabat ilçesi Şinik Organize Sanayi bölgesinde bulunan Akçasaray Et İşleme tesisinde gıda güvenliği yönetim sistemi (ISO 22000) planlanmış ve uygulanmıştır. Uygulanan bu sistemde (ISO ... -
Galanthus ikariae Baker Bitkisinin Toprak Üstü Kısımlarının Uçucu Yağının Kimyasal Bileşimi ve Biyolojik Aktiviteleri
Üçüncü, Osman; Baltacı, Cemalettin; Karataş, Şeyda Merve; Muslu, Ayşe; Büyükçekiç, Demet; Ejderha, Hasan; Özdemir, Elif Ezgi (2019)Bu çalışmada Galanthus ikariae Baker bitkisinin toprak üstü kısımlarının uçucu yağının kimyasal içeriği, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri araştırılmıştır. Bitkinin uçucu yağı Clevenger tipi hidrodistilasyon ile ... -
Gladiolus italicus Miller Bitkisinin Uçucu Yağının Kimyasal Bileşimi ve Biyoaktif Özellikleri
Gladiolus italicus Miller (Iridaceae) bitkisinin uçucu yağı GC-FID/MS teknikleriyle analiz edilmiştir. G. italicus uçucu yağında %88.75'lik kısmı oluşturan toplam 34 bileşiğin yapısı aydınlatılmıştır. Palmitik asit (%35.84) ... -
Gümüşhane yöresi çiçek ballarının kalite özellikleri ve antioksidan aktiviteleri
Kul, Merve Kalafat (Gümüşhane Üniversitesi, 2020)Bal; bitki nektarlarının canlı kısımlarının salgılarından veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarının bal arısı tarafından toplandıktan sonra kendine özgü maddelerle birleştirilerek ... -
Lignoselülozik gıda atıklarından HMF üretimi
Muslu, Ayşe (Gümüşhane Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, ülkemizde daha çok yakacak ve/veya hayvan yemi olarak kullanılan lignoselülozik gıda atıkları olan fındık kabuğu ve çay atıklarından Hidroksimetil Furfural(HMF) elde edilmesi amaçlanmıştır. Ham selüloz, fındık ... -
Production of 5-Hydroxymethylfurfural from Non-edible Lignocellulosic Food Wastes
Muslu, Ayşe; Üçüncü, Osman; Baltacı, Cemalettin (North Carolina State University, 2024)The compound 5-(hydroxymethyl)furfural (HMF) has emerged as a versatile intermediate with the ability to undergo conversion into both fuel and a variety of platform chemicals. Lignocellulosic biomass, such as hazelnut ... -
Rize yöresinde elde edilen kaya balının fizikokimyasal ve biyolojik özelliklerinin kestane ve çiçek balları ile karşılaştırılması
Karamehmet, Hüsna (Gümüşhane Üniversitesi, 2021)Çalışmamızın temelini; doğada serbest halde (bir kovana bağlı olmayan) bulunan arıların doğal ortamlarında, kayaların arasına koloni kurarak yaptıkları bir bal türü olan kaya balının kalite ve biyolojik özelliklerinin diğer ...