Yazar "Bektaş, Müberra" için listeleme
-
ENHANCEMENT OF BIOAVAILABLE MICRONUTRIENTS AND REDUCTION OF ANTINUTRIENTS IN FOODS WITH SOME PROCESSES
Ertop, Müge Hendek; Bektaş, Müberra (2018)The most of plant foods, nuts and cereals contain antinutrient compounds. They reduce to mineral bioavailability and protein absorption of foods thanks to their chelating properties. They causes to micronutrient malnutrition ... -
Farklı proses koşullarının bazı tahıl ve baklagillerdeki fitik asit düzeyi ve biyoyararlanım üzerindeki etkilerinin araştırılması
Bektaş, Müberra (Gümüşhane Üniversitesi, 2018)Yüksek kül, protein ve karbonhidrat içeriğine sahip olan ve günlük diyetin yaklaşık % 70'ini oluşturan tahıl ve baklagiller, fitik asit başta olmak üzere çeşitli antinutrient (beslenme karşıtı) bileşikleri yapılarında doğal ... -
Phytic acid content and in-vitro digestibility of several cereal and legume types treated with different processes
Ertop, Muge Hendek; Bektaş, Müberra (NATL UNIV FOOD TECHNOLOGIES, 2022)Introduction. The present study aims to determine the relationship between phytic acid (PA) content/digestibility rate of the grains, which are widely consumed in daily diet, and the methods often used in preparing food ...