Narın Kan Basıncı Üzerine Etkisi: Bir Meta-Analiz Çalışması
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2018Access
info:eu-repo/semantics/openAccessMetadata
Show full item recordAbstract
Orta Doğu'ya özgü bir meyve olan nar yüz yıllardır geleneksel tıpta kullanılmaktadır. İn vivo ve in vitro çalışmalara göre nar ve nar suyu; insülin duyarlılığının artması, a-glukosidazın inhibisyonu, kolesterolün düşürülmesi ve terapötik hipoglisemik etkilere sahiptir. Bu bilgiler ışığında bu çalışma narın kan basıncını düşürme üzerine etkisini belirlemek için yapıldı. Pubmed, ISI Web of Sciences ve Google Akademik veri tabanlarında randomize kontrollü klinik araştırmalar araştırıldı. Meta-analize 8 randomize kontrollü çalışma dâhil edildi. Nar uygulamasının bitiminde elde edilen kan basıncı sonuçları değerlendirmeye alındı. Narın diyastolik kan basıncını düşürme etkisini değerlendirmek için nar ve plasebo grubunun standartlaştırılmış ortalama fark değeri hesaplandığında; bu değerin -0,255 (95% CI: 56,31-87,96) olduğu görüldü. Narın sistolik kan basıncını düşürme etkisini değerlendirmek için nar ve plasebo grubunun standartlaştırılmış ortalama fark değeri hesaplandığında; bu değerin -0,160 (95% CI: 16,10-80,65) olduğu görüldü. Bu meta analizin sonucunda narın sistolik ve diyastolik kan basıncını düşürmede etkili olabileceği görüldü. Pomegranate, a fruit peculiar to The Middle East, has been used in traditional medicine for centuries. According to in vivo and in vitro studies; pomegranate and its juice have effects such as increased insulin sensitivity, ?-glucosidase inhibition, reducing cholesterol, and therapeutic hypoglycemic effect. In the light of this information, this study was conducted to determine the effect of pomegranate on blood pressure reduction. Randomized controlled clinical trials were reviewed on Pubmed, ISI Web of Sciences and Google Scholar databases. 8 randomised controlled trials were included in meta-analysis. Results of blood pressure obtained at the end of pomegranate studies were evaluated. When the standardised mean difference value of pomegranate and placebo groups was calculated to evaluate the effect of pomegranate on reducing the diastolic blood pressure, this value was found to be -0.255 (95% CI: 56.31-87.96). When the standardised mean difference value of pomegranate and placebo groups was calculated to evaluate the effect of pomegranate on reducing the systolic blood pressure, this value was found to be -0,160 (95% CI: 16,10-80,65). As a result of this meta-analysis, it was observed that pomegranate could reduce diastolic and systolic blood pressure.