Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTan, Mustafa
dc.contributor.authorYolcu, Halil
dc.contributor.authorDumlu, Zeynep Gul
dc.date.accessioned2021-11-09T20:04:25Z
dc.date.available2021-11-09T20:04:25Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1300-7580
dc.identifier.issn2148-9297
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRjeE1EZzNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12440/5123
dc.description.abstractKısa gelişme süresine sahip, soğuğa ve kurağa dayanıklılığı iyi olan ayçiçeği (Helianthus annuus L. ), önemli bir alternatif silaj bitkisidir. Fakat ayçiçeğinin silaj kalitesi düşüktür. Ayçiçeği silajının kalitesini iyileştirmek için mısır (Zea mays L.) ve yonca (Medicago sativa L.) ile karışımlar yapılabilir. Bu çalışmada ayçiçeği, mısır ve yonca ile bunların bazı karışımlarından oluşan (% 75 ayçiçeği + % 25 mısır, % 50 ayçiçeği + % 50 mısır, % 25 ayçiçeği + % 75 mısır, % 75 ayçiçeği + % 25 yonca, % 50 ayçiçeği + % 50 yonca ve % 25 ayçiçeği + % 75 yonca) silajların kalite özellikleri incelenmiştir. Silajlar bitkilerin iki farklı gelişme döneminde (Erken dönem: Yonca ve ayçiçeği için çiçeklenme başlangıcı, mısır için süt olum dönemi ve Geç dönem: Yonca ve ayçiçeği için çiçeklenme sonu, mısır için hamur olum dönemi) yapılmıştır. Araştırma şansa bağlı tam bloklar deneme deseninde faktöriyel düzenlemeye göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Silajların kuru madde oranı (DM), ham protein (CP), NDF, ADF, pH ve fziksel özellikleri (PC) incelenmiştir. Ayçiçeği ile yonca karışımlarında NDF, ADF ve CP; mısır karışımlarında ise DM, pH ve PC yüksek bulunmuştur. Geç dönemde silaj yapıldığı zaman DM, PC ve silaj pH’sı yükselmiştir. Bu nedenle üreticilere geç gelişme döneminde ayçiçeğinin mısır ile en az % 50 oranında zenginleştirilerek silolanması tavsiye edilebilir.en_US
dc.description.abstractSunfower (Helianthus annuus L. ) having shorter growing season, better cold tolerant and more drought resistant is important alternative silage plant in highlands. But it has poor silage quality. To improve the quality of sunfower silage can be mixed an appropriate amount of corn (Zea mays L.) and alfalfa (Medicago sativa L.). This research was carried out to evaluate quality characteristics of nine silage types: Sunfower, corn and alfalfa silages; plus their some mixtures silages (75% sunfower + 25% corn, 50% sunfower + 50% corn, 25% sunfower + 75% corn, 75% sunfower + 25% alfalfa, 50% sunfower + 50% alfalfa and 25% sunfower + 75% alfalfa); at two harvest stages: Beginning of fowering for sunfower and alfalfa and milk-dough stage for corn (early stage), and end of fowering stage for sunfower and alfalfa, and dough stage for corn (late stage). The experimental design was in a factorial arrangement of randomized complete block with replicated four times. Dry matter content (DM), crude protein content (CP), neutral detergent fber content (NDF), acid detergent fber content (ADF), silage pH and physical characteristics (PC) of silages were determined in this study. Mixing of alfalfa in NDF, ADF and CP and corn in DM, pH and PC had positively effect in sunfower silages. Late stage had positively affected DM, PC and pH for silage. Consequently, sunfower silages mixed with corn, with the condition of not being less than 50% at late stage, are recommended for farmers.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.relation.ispartofTarım Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.titleNutritive value of sunfower silages ensiled with corn or alfalfa at different rateen_US
dc.title.alternativeFarklı oranlarda yonca veya mısır ile karıştırılan ayçiçeği silajının besin değerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.departmentGümüşhane Üniversitesien_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage184en_US
dc.contributor.institutionauthor[Belirlenecek]
dc.identifier.endpage191en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster