INVESTIGATION OF SIMILARITIES AND DIFFERENCES OF TURKISH AND SPANISH CUISINE CULTURES
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2018Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessÜst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Eating-drinking is a biological need as well as consist of material elements satisfying the needs of societies and individuals. Eating- drinking habit which is an indispensable element of the culture, assumes many functions from the past until now such as being a status symbol in society, means of communication, means of spare time and entertainment and making different cultures closer. The cuisine culture are the accumulations which contain the food/beverages that a nation consumes, preparation of such food/beverages and the tools and materials used in protection of them. A formation of a cuisine culture is possible by ages of accumulation and interaction. Turkish and Spanish cuisines are one of the richest cuisines of the world in terms of their long standing historical past, rich content and cultural features they possess. In this context, it is important to review similar and different aspects of these two rich cuisine cultures. In this regard, it is aimed to reveal similarities and differences between Turkish cuisine culture and Spanish cuisine culture. In addition to this, in the food and beverage field which is one of the leading sectors of today, cuisine culture of the region that tourists visit should be known in order to give better service to tourists. Accordingly, secondary sources were used during data collection process in this study which is designed as literature review. Besides, Turkish and Spanish cuisine cultures were observed, similar and different aspects were tried to be identified. According to the results of the research, it is seen that there are many similarities between Turkish and Spanish cuisine. Yeme-içme, biyolojik bir ihtiyaç olmanın yanı sıra, toplumların ve bireylerin farklı ihtiyaçlarını karşılayan maddi öğelerdir. Kültürün vazgeçilmez bir öğesi olan yeme-içme, geçmişten günümüze kadar toplumda statü simgesi, iletişim aracı, boş zaman ve eğlence aracı olmuş, farklı kültürleri yakınlaştıran bir faaliyet işlevi üstlenmiştir. Mutfak kültürü, bir ulusun tüketmiş olduğu yiyecek/içecekleri, bu yiyecek/içeceklerin hazırlanmasını, pişirilmesini ve korunmasında kullanılan araç ve gereçleri kapsayan birikimleridir. Bir mutfak kültürünün oluşması asırlar süren bir birikim ve etkileşim ile mümkün olmaktadır. Türk ve İspanyol mutfağı köklü tarihsel geçmişi, zengin içeriği ve sahip olduğu kültürel özellikleri açısından dünyanın en zengin mutfakları arasında yer almaktadır. Bu bağlamda bu iki zengin mutfak kültürünün benzer ve farklı yönlerinin incelenmesi, Türk ve İspanyol toplumlarının geçmişten günümüze kültürel ilişkilerini ortaya koyması bakımından önem arz etmektedir. Bununla birlikte günümüzde önemli sektörlerin başında gelen yiyecek ve içecek alanında, turistlere daha iyi hizmet verebilmek için turistlerin geldikleri yörenin mutfak kültürünün bilinmesi önemlidir. Bu kapsamda, Türk mutfak kültürü ve İspanyol mutfak kültürü arasındaki benzerliklerin ve farklılıklarının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Literatür taraması şeklinde tasarlanan bu çalışmada veri toplama sürecinde ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Bununla birlikte Türk ve İspanyol mutfak kültürü gözlemlenerek, benzer ve farklı yönler tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Türk ve İspanyol mutfağı arasında birçok benzer yönlerin olduğu tespit edilmiştir.
Cilt
13Sayı
3Bağlantı
https://doi.org/10.7827/TurkishStudies.12900https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpBeE5qVTFOUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12440/4895