Edible Film and Coating Applications in Fruits and Vegetables
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2018Access
info:eu-repo/semantics/openAccessMetadata
Show full item recordAbstract
Different preservation and packing techniques are applied to maintain quality and safety during food transportation and storage. Changing in world and increasing consumer demands led to new techniques and procedures in packing. Light, easy opening, ecofriendly, bioplastic and edible packaging materials are improved to resolve problems that occured nowadays. Edible packaging material are environment-friendly because they decompose quickly in nature even if don’t consume. In addition edible films increase food’s organoleptic properties and support nutritional values when used with inserted supporting member. Fruits and vegetables are high sensitive product; therefore, attention should be paid while transporting and storing and they must be packed in the right way. . Delaying ripening and reducing loss of weight in fruit and vegetable could be supplied with edible films and coatings. Gıdaların taşınması ve depolanması esnasında kalite ve güvenliğinin sağlanmasında faklı muhafaza ve ambalaj teknikleri uygulanmaktadır. Modern dünyadaki değişim ve artan tüketici istekleri ambalajlamayı çağdaş tekniklere ve işlemlere itmiştir. Özellikle günümüzde var olan sorunları giderebilmek için hafif, kolay açılabilen, çevreye duyarlı, bioplastik ve yenilebilir ambalaj materyalleri geliştirilmiştir. Yenilebilir ambalaj materyalleri çevre açısından ideal bir ambalajdır. Nitekim tüketilmeseler dahi doğada hızlı bir şekilde parçalanmaktadırlar. Ayrıca içine eklenen komponentlerle desteklenerek uygulandığı gıdanın organoleptik özelliklerini artırmakta ve beslenme değerini de desteklemektedirler. Meyve ve sebzelerde oldukça hassas ve nazik ürünlerdir. Dolayısıyla bunlar taşınırken veya depolanırken çok dikkat edilmeli ve mutlaka en doğru ambalajlar ile ambalajlanmalıdırlar. Yenilebilir filmler ve kaplamalar ile kaplanmış meyve ve sebzelerde olgunlaşma geciktirilebildiği gibi ağırlık kaybında da azalmalar sağlanabilmektedir.
Volume
33Issue
2URI
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.368362https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpFek5EQTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12440/4850