Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorPolat, Eray
dc.contributor.authorGürbüz, Ali Kemal
dc.date.accessioned2021-11-09T19:56:11Z
dc.date.available2021-11-09T19:56:11Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn1301-5265
dc.identifier.issn2651-4974
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31795/baunsobed.707611
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRRNE1EVXhNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12440/4757
dc.description.abstractBu çalışmanın temel amacı, konaklama işletmeleri çalışanlarının iş güvencesizliği (İG) algıları ile iş üretkenliği (İÜ) düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve bu ilişkinin varlığını tüm yıl ya da mevsimlik çalışma açısından karşılaştırmalı bir şekilde sorgulamaktır. Bu yapılırken, mevsimlik işletme çalışanlarının sezon sonunda işin zaten biteceğini bilmeleri olgusu, İG algısına dahil edilmemiş, İG algısı sadece sezon içerisindeki algıyla sınırlandırılmıştır. Ayrıca İG algısının ve İÜ düzeyinin hangi çalışan grubunda daha yüksek olduğu da araştırılmıştır. Araştırmada İstanbul ve Marmaris’te bulunan konaklama işletmeleri çalışanları ile yüz yüze görüşülerek anket uygulaması yapılmıştır. Bulgular, şu sonuçlara işaret etmektedir. Tüm yıl çalışanların İG algılarının genel düzeyi, mevsimlik çalışanlara nazaran daha düşüktür. İÜ’nün genel düzeyi ise tüm yıl çalışanlarda daha yüksektir. Her iki grupta da İG’nin, İÜ üzerinde negatif bir etkisi bulunmaktadır. Her iki grupta İG ile İÜ’nün ilişkisi, derece olarak aynıdır. Çalışmada elde edilen bulgular ışığında konaklama işletmesi yöneticilerine çeşitli öneriler sunulmuştur.en_US
dc.description.abstractThe main aim of this study is to determine the relationship between job insecurity perception and job productivity levels of employees in hospitality establishments and to examine the existence of the relation from the perspectives of seasonal and nonseasonal employees comparatively. While this is done, the fact that seasonal establishment employees know that the work will end at the end of the season is not included in the perception of “job insecurity”, and the perception of job insecurity is limited only to the perception in the season. In addition, it was investigated in which employee group the perception of job insecurity and job productivity is higher. In the research, a questionnaire was applied to face-to-face interviews with the hospitality employees in Istanbul and Marmaris destinations. The findings point to the following results. The overall level of job insecurity perception of non-seasonal employees is lower than seasonal employees. The overall level of job productivity is higher for non-seasonal employees. In both groups, job insecurity has a negative effect on job productivity. In both groups, the relationship between job insecurity and job productivity is the same in terms of degree. In the light of the findings obtained in the study, various suggestions were presented to the hospitality enterprise managers.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofBalıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[No Keywords]en_US
dc.titleİŞ GÜVENCESİZLİĞİ ALGISI İLE İŞ ÜRETKENLİĞİ İLİŞKİLERİ: MEVSİMLİK VE MEVSİMLİK OLMAYAN KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMAen_US
dc.title.alternativeThe Relationships between the Job Insecurity Perception and Job Productivity: A Comparative Study of Seasonal and NonSeasonal Hospitality Establishmentsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.departmentGümüşhane Üniversitesien_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue43en_US
dc.identifier.startpage553en_US
dc.contributor.institutionauthor[Belirlenecek]
dc.identifier.doi10.31795/baunsobed.707611
dc.identifier.endpage582en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster