Üniversite Öğrencilerinde Sosyal Fizik Kaygısı ve Depresyonun Yeme Bozukluğu Riski ile İlişkisi
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2019Access
info:eu-repo/semantics/openAccessMetadata
Show full item recordAbstract
Amaç: Üniversite öğrencileri yeme bozuklukları açısından risk altında olan gruplardan biridir. Bu çalışma üniversite öğrencilerinde sosyal fizik kaygı ve depresyonun yeme bozuklukları ile ilişkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bireyler ve Yöntem: Yaş ortalaması 20.6±1.7 yıl olan 318 öğrenci üzerinde yapılan bu çalışmada yeme davranış bozukluğu riskini saptamak için Yeme Tutum Testi (EAT-26) ve REZZY (SCOFF) Yeme Bozuklukları Ölçeği, depresyon varlığını saptamak için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), bireylerin fiziksel görünüşlerinin başkaları tarafından değerlendirildiğinde hissettikleri rahatsızlık düzeyini ölçmede ise Sosyal Fizik Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: EAT-26 ve REZZY ölçeklerine göre öğrencilerin sırasıyla %20.1’inin ve %28.6’sının yeme bozukluğu riski altında olduğu belirlenmiştir. Yeme davranış bozukluğu riski sosyal fizik kaygı (r=0.345, p=0.000) ve depresyon düzeyi (r=0.247, p=0.000) ile anlamlı olarak ilişkilidir. Yeme davranış bozukluğu riski ve beden kütle indeksi arasında anlamlı, pozitif bir ilişki saptanmıştır (r=0.248, p=0.000). Ayrıca hafif şişman ve obez kız öğrencilerde sosyal fizik kaygı düzeyinin daha yüksek olduğu bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Üniversite öğrencilerinde sosyal fizik kaygı ve depresyonun, öğrencilerin yeme bozukluğu riskiyle karşı karşıya kalmalarına neden olabileceği görülmüştür. Bu durum dikkate alınarak yeme bozuklukları ve neden olan faktörlere yönelik daha büyük örneklemde çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır. Riskli gruplarda (cinsiyet olarak kız, hafif şişmanobez, depresyon varlığı vb.) kısa ölçeklerin (REZZY vb.) uygulanması ve vücut ağırlığının izlemi ile düzensiz yeme şekilleri değerlendirilerek, olası bir depresyon ve beraberinde gelişebilecek olası bir yeme bozukluğunun önüne geçilebilir. Aim: University students are one of the groups who are at risk for eating disorders. This study was conducted to investigate the relationship between social physique anxiety and depression with the risk of eating disorders in university students. Subjects and Method: Eating Attitude Test (EAT-26) and REZZY (SCOFF) Eating Disorders Scale were used to assess the risk of eating behaviour disorder in a total of 318 students with a mean age of 20.6±1.7 years. Beck Depression Scale (BDS) was used to determine the presence of depression, and Social Physique Anxiety Scale was used to measure the level of discomfort that individuals feel when their physical appearance is evaluated by others. Results: According to EAT-26 and REZZY scales, 20.1% and 28.6% of students were at risk of eating disorders, respectively. The risk of eating disorders was significantly associated with social physique anxiety (r=0.345, p=0.000) and depression (r=0.247, p=0.000). There was also a significant positive association between risk of eating disorders and body mass index (r=0.248, p=0. 000. Additionally, social physique anxiety levels were higher in overweight and obese girls (p<0.05). Conclusion: Social-physical anxiety and depression may lead to eating disorder in university students. Further studies on risk of eating disorders and underlying factors are needed to confirm these findings on large samples. The development of depression and subsequent risk of eating disorders can be prevented by assessment of disordered eating behaviors in ‘at risk’ groups (e.g. females, overweight and/or obese subjects, presence of depression, etc.) by using short screening tools (e.g. REZZY) and monitoring body weight.
Volume
47Issue
2URI
https://doi.org/10.33076/2019.BDD.1088https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpZNU5EWXpNdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12440/4408