Monosodium glutamate below the neurotoxic doses has no cytotoxic effect on mouse mesenchymal stem cells
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2017Yazar
Dal, SinemArslan, Sümeyye
Nurol, Nejat Kaan
Göktepe, Tutku
Çoban, Zehra Dilşad
Altaylı, Ertan
Güran, Şefik
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessÜst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Amaç: Monosodyum glutamat lezzet arttırıcılar grubunda gıda katkı maddesi olarak çeşitli yiyeceklerde kullanılmaktadır. Monosodyum glutamat glutamik asidin sodyum tuzudur ve doğal yollarla en fazla oluşan esansiyel olmayan aminoasitlerden biridir. Amerikan Gıda Ve İlaç Teşkilatı (U.S. Food and Drug Administration) monosodyum glutamatın gıdada kullanımının güvenli olduğunu bildirmiştir. Ancak aşırı kullanımında baş dönmesi, bulantı kusma yapmaktadır. Makalelerde obeziteye neden olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada, monosodyum glutamatın sitotoksik ve obezitede rolü olan seçilmiş bazı genlere olan etkilerinin bulunması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza toksisite yönünden en hassas organizma olduğu bilinen fareler alınmıştır. Monosodyum glutamatın fare mezenkimal hücreler üzerine olan sitotoksik etkisi farelerde nöronal hasar oluşturduğu bildirilen kan dozunun (100-130 µmol/dl) altındaki dozlar kullanılarak çalışılmıştır. Ayrıca monosodyum glutamatın obezite üzerine olan etkisini bulmak için "leptin-lep" ve "Ghrelin/Obestatin Prepropeptide-GHRL" genlerine ait ekspresyon değişikliklerine bakılmıştır. Bulgular: Monosodyum glutamatın toksik dozun altında fare mezenkimal kök hücre üzerinde bir sitotoksik etkisi olmadığı bulunmuştur. Uygulanan monosodyum glulatamat dozlarında hücrede obezite ile ilgili olduğu bilinen genlerin ekspresyonlarını değiştirmediği saptanmıştır. Sonuç: Sonuçlarımız monosodyum glutamatın gıdada belli dozlarda kullanımının kök hücreler üzerine toksik bir etkisi olmadığını destekler niteliktedir. Objective: Monosodium glutamate appear as a food additive that listed in the group of flavor enhancers is continuously used in various types of foods. Monosodium glutamate is the sodium salt of glutamic acid, one of the most abundant naturally-occurring non-essential amino acids. U.S. Food and Drug Administration reported that monosodium glutamate is safe for use in food. However, the excessive use of monosodium glutamate causes dizziness, nausea and vomiting. Due to reports, it causes obesity. In this study it was aimed to find out the cytotoxicity of monosodium glutamate and the role on the selected genes, which have role on obesity. Method: In our study, mice were used which are known to be the most sensitive in terms of toxicity. The cytotoxic effects of monosodium glutamate on mouse mesenchymal stem cells at monosodium glutamate doses below the blood dose (100130 µmol/dl) that reported as the neuronal damage threshold in mice were studied. Furthermore leptin-lep and ghrelin / obestatin in prepropeptide-GHRL gene expressions in order to find out the role of monosodium glutamate in obesity were analyzed. Results: Monosodium glutamate below the toxic dose does not have a cytotoxic effect on mouse mesenchymal stem cells. Also no expression change in applied monosodium glutamate doses was observed in genes which are known to be associated with obesity. Conclusions: Our results support that monosodium glutamate has no toxic effect on stem cells in uses in certain doses.
Cilt
39Sayı
3Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpNek16TXlNZz09https://hdl.handle.net/20.500.12440/4404