Morus nigra L.(karadut) meyve ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesinin ve antibiyotiklerle sinerjistik etkisinin belirlenmesi
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2019Access
info:eu-repo/semantics/openAccessMetadata
Show full item recordAbstract
Antimikrobiyal ajan olarak kullanılan ilaçların olası yan etkileri ve mikroorganizmaların bu ilaçlara karşı direnç kazanması, insan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır. Bu durum bilim çevrelerini yeni arayışlara itmiştir. Bitkilerin hastalıkların tedavisi veya hastalıklardan korunma amacıyla kullanılması eski çağlara kadar dayanmaktadır. Bitkilerin süregelen bu kullanım amaçları nedeniyle çalışmalar özellikle bitkilerle ilaç etkileşimileri üzerine yoğunlaşmıştır. Son yıllarda yapılan biyoteknolojik çalışmalar ve keşifler sonucu bitki sekonder metabolitlerinin farmokoloji için zengin ve gelecek vadeden bir kaynak olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma kapsamında Elazığ ilinden toplanan ve yöre halkı tarafından geleneksel ilaç olarak kullanılan Morus nigra L. (karadut) meyve örnekleri taze olarak çalışıldı. Örneklerin pomolojik özellikleri, toplam fenolik, toplam flavonoid değerleri ve toplam antioksidan kapasiteleri belirlendi. Ayrıca meyve örneklerinin antimikrobiyal özellikleri ve antibiyotiklerle olan sinerjileri, seçilen altı gram pozitif bakteri, altı gram negatif bakteri ve iki maya-küf olmak üzere test mikroorganizmaları kullanılarak değerlendirildi. Örneklerin fenolik bileşik içerik analizi ise LC-MS/MS cihazı ile yapıldı. Etanol, metanol ve etil asetat kullanılarak üç farklı ekstraksiyon yapıldı. Etanol ekstresi; 2.54±0.11 mg/g (GAE/TM) toplam fenolik, 6.96±0.36 mg/g (AAE/TM) DPPH ve 5.22±0.01 mg/g (AAE/TM) ABTS değeriyle en verimli sonuçları sergiledi. Ayrıca karadut meyve ekstraktlarının kloramfenikol, novobiosin ve nalidiksik asit ile olan sinerjistik etkileri çalışıldı. Ekstraktlar test mikroorganizmalarına karşı yüksek MIC ve MBC değerleri gösterdi. Diğer taraftan ise ekstraktlar ile antibiyotikler arasında sinerjizm tespit edildi. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal, Antioksidan, LC-MS/MS, Morus nigra L. Polifenolik bileşik, Sinerjistik etki The possible side effects of the drugs used as antimicrobial agents and the gained resistance of microorganisms to these drugs pose a great danger to human health. This event has coerced scientific community into new quests. The use of plants for the treatment of diseases or protection from diseases dates back to ancient times. Due to these end-use purposes of plants, it is inevitable for the studies to concentrate on plants with the drug interaction with plants. With the committed recent years of biotechnological studies and discoveries, plant secondary metabolites are considered to be a rich and promising resource for pharmacology. In scope this study, Fresh samples of the fruits of Morus nigra L. (black mulberry) collected from the province Elazig province and used as traditional medicinal plant by the local residents were studied. Pomological characteristics, total phenolic, total flavonoid and total antioxidant capacity amounts of the fruit samples were determined. In addition, the antimicrobial properties of the fruit samples and their existing synergistic effects with antibiotics were evaluated using test microorganisms including six gram positive bacteria, six gram negative bacteria and two yeasts-molds. Phenolic compounds content of the samples was analyzed by LC-MS/MS. Fresh samples of the fruits collected from Elazığ province were studied. Three different extractions were made using ethanol, methanol and ethyl acetate. Ethanol extract showed the most efficient results with 2.54±0.11 mg/g (GAE/TM) total phenolic, 6.97±0.36 mg/g (AAE/TM) DPPH and 5.22±0.01 mg/g (AAE/TM) ABTS value. In addition, synergistic effects of black mulberry fruit extracts with chloramphenicol, novobiocin and nalidixic acid were analyzed. The extracts showed high MIC and MBC values against test microorganisms. On the other hand, synergism was detected between extracts and antibiotics. Keywords: Antimicrobial, Antioxidant, LC-MS/MS, Morus nigra L., Polyphenolic compound, Sinergistic effect
URI
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmULf7WPLx9xK-RxEBe_vYYx5W-kIulangH8fE7ft1U5Yhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/EkGoster?key=6ZtRe5rnHrr74rjfYBQv_nMFEpDlgTHenn9Sn13U2T_UBau78REK5LFnPKQI3eLX
https://hdl.handle.net/20.500.12440/2153
Collections
- Tez Koleksiyonu [611]