Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (Orthoborik Asit) İlavesinin Serum Lipid ve Protein Profili Üzerine Etkisi
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2020Access
info:eu-repo/semantics/openAccessMetadata
Show full item recordAbstract
Yumurtacı tavuk rasyonlarına Bor ilavesinin serum parametreleri üzerine etkisini tespit etmek amacıyla yürütülen çalışmada, 62 haftalık 288 adet Lohman yumurtacı ticari hibrit tavuklar bazal yem 0 (B0), 50 (B50), 75 (B75) ve 150 (B150) mg/kg B içeren dört farklı rasyonla 12 hafta boyunca yemlenmişlerdir. Araştırma 18 tekerrürlü olarak yürütülmüş ve her bir tekerrürde 4 adet tavuk bulundurulmuştur. Çalışma boyunca 16 saat aydınlatma programı uygulanmış, yem ve su ad-libitum olarak verilmiştir. Serum lipid bileşenlerinden diaçilgliserol ve hidrokarbon+kolesterol esteri düzeylerine muamelenin etkisi önemsiz olurken (P>0.05), polarlipid, triaçilgliserol (P<0.05) ve kolesterol (P<0.01) düzeylerine B’nin etkisi önemli bulunmuştur. Rasyonlarına 75 ve 150 mg/kg B ilave edilen grupların serum lipid peroksidasyonu değerleri diğer gruplardan daha düşük olmuştur. Rasyona B ilavesi farklı moleküler ağırlıktaki proteinleri farklı seviyelerde etkilemiştir. Sonuç olarak, yumurtacı tavukların yemine farklı miktarlarda B ilavesinin serum lipid peroksidasyonu ile serum lipid ve serum protein profilini önemli derecede etkilediği tespit edilmiştir. Fakat, söz konusu parametreler üzerine B’nin etkisiyle ilgili değişiklikleri netleştirmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır. This study was carried out to determine the effects of boron addition into the diets on serum parameters of hens. A total of 288 Lohman laying commercial hybrid chickens of 62 weeks were fed for 12 weeks with four different rations containing basal feed 0 (B0), 50 (B50), 75 (B75) and 150 (B150) mg / kg B. Each group was replicated in 18 cages, four hens per cage. During the study, 16 hours lighting program was applied, feed and water were given as ad-libitum. The effect of boron supplementation was not significant on the rates of diacylglycerol and hydrocarbon+cholesterol esters (P>0.05) but the rates of polarlipid, triacylglycerol (P<0.05), and serum total cholesterol (P<0.01) were found significant. Lipid peroxidation values of groups fed with diets including 75 and 150 mg/kg B were determined lower than others. Addition of ration B affected different molecular weight proteins at different levels. In conclusion, it has been determined that the addition of B at different levels into the diets of laying hens during late laying period significantly influenced the serum lipid peroxidation, serum lipid and serum protein profile, but further researches are needed to clarify the changes related to the effects of B addition into diets on mentioned parameters of laying hens.