ORGANİK TARIM VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2013Access
info:eu-repo/semantics/openAccessMetadata
Show full item recordCitation
Sirat, A., B. Bahar, N. Bahar, 2013. Organik Tarım ve Çevre Kirliliği. OMÜ. Ziraat Fakültesi, Türkiye V. Organik Tarım Sempozyumu, 25-27 Eylül, Cilt 2, s. 241-246, SamsunAbstract
Organik tarım, bitkisel veya hayvansal üretimi doğanın dengesini bozmadan, uygun ekolojiler seçerek yapay kimyasal girdi kullanmadan sadece kültürel önlemlerle, biyolojik mücadele ve organik girdilerle gerçekleştirilen tarım şeklidir. Organik tarımın amacı, toprak, su kaynakları ve havayı kirletmeden çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Ancak bilimin ve tekniğin gelişmesiyle ortaya çıkan değişik faaliyetler, yöntemler ve bunların sonuçları giderek doğayı bozucu bir nitelik kazanmıştır. Diğer taraftan insan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan kirlilik ve bozulma, tarımsal üretimin miktarını ve kalitesini etkilemekte; bu karşılıklı etkilenmeler tarım-çevre ilişkilerini önemli bir tartışma konusu haline getirmektedir. Her şeyden önce yoğun kimyasal girdilerle bilinçsiz yapılan tarım, çevre kirliliğinin nedenleri arasındadır. Tarımsal faaliyetler sonucunda toprak, su ve havanın da içerisinde yer aldığı kapalı döngü sistemi olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca hızla artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilme amacıyla birim alandan daha fazla ürün alabilmek için tarıma giren yapay üretim girdileri, doğal ortamı bozan ve çevre sorunlarını yaratan bir sektör haline gelmiştir. Dolayısıyla bu makalede, çevre sorunları, çevre kirliliği ve bu unsurların tarım üzerindeki etkileri ve çözüm önerileri tartışılmıştır.