Turunçgil Kabuklarından Elde Edilen Pektinlerin Karakterizasyonu ve Karsılastırılması
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2017Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessÜst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Pektin, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir polisakkarittir. Farklı metilasyon derecelerine sahip D galakturonik asit moleküllerinin α(1,4) glikozidik bağlarla birbirlerine bağlanmasıyla oluşan lineer bir polimerdir. Bu
çalışmada limon, mandalina, portakal ve greyfurt turunçgil kabuklarından elde edilen pektinlerin fizikokimyasal,
yapısal ve termal özellikleri incelenmiştir. Pektin üretimi için, turunçgil kabukları sitrik asit çözeltisinde (pH 1) ekstrakte
edilmiş ve ekstrakte edilen pektin etanol ile çökeltilmiştir. Tüm pektin örneklerinin yüksek metoksilli pektin olduğu,
limon ve portakal kabuklarından elde edilen pektinlerin diğer pektin örneklerinden daha iyi jel gücü ve sıvı tutma
kapasitesine sahip olduğu bulunmuştur. Portakal kabuğundan elde edilen pektinin termal stabilitesi daha yüksek iken
limon ve greyfurt kabuğundan elde edilen pektinlerin diğer pektinlere kıyasla daha organize bir yapıya sahip olduğu
görülmüştür.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/20.500.12440/1690https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/291490