Yetiştirme Sistemleri ve Genotipin Piliç Eti Özelliklerine Etkileri
View/ Open
Access
Attribution-NoDerivs 3.0 United Statesinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/us/Date
2019Access
Attribution-NoDerivs 3.0 United Statesinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/us/Metadata
Show full item recordAbstract
Farklı yetiştirme sistemlerinde üretilen kanatlı etine tüketici ilgisinin giderek artması, piliç eti özelliklerinin daha detaylı incelenmesi ve karşılaştırılmasını gerekli kılmaktadır. Tüketicilerin bu ürünleri tercih etmelerine alışkanlık, güvenirlik, ürün özellikleri, hayvan refahı ve çevresel sorunlara duyarlılık gibi faktörler etki etmektedir. Araştırmalar yetiştirme sistemleri ve genotipin piliç eti protein, yağ, yağ asitleri, vitamin, mineral, yumuşaklık, sululuk, renk ve lezzet üzerine etkili olabileceğini bildirmektedir. Bu derlemede yetiştirme sistemleri ve genotipin piliç etindeki bazı kimyasal, fiziksel ve duyusal özelliklerine etkileri incelenmiştir. Increased consumer interest in poultry meat produced in different production systems necessitates more detailed examination and comparison of chicken meat characteristics. Factors such as habit, reliability, product characteristics, animal welfare and sensitivity to environmental problems affect consumers’ preference to these products. Researches report that production systems and genotypes can be effective on protein, fat, fatty acids, vitamins, minerals, tenderness, juiciness, color and flavor. It was investigated that the effects of production systems and genotype on some chemical, physical and sensory characteristics of chicken meat in this review.
Volume
7Issue
4URI
https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i4.617-623.2441https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpVME5USTRPQT09
Collections
The following license files are associated with this item: