Kızılırmak Deltasında Organik Çeltik Tarımı
View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2012Access
info:eu-repo/semantics/openAccessMetadata
Show full item recordCitation
Sirat, A., İ. Sezer, H. Akay, 2012. Kızılırmak Deltası’nda Organik Çeltik Tarımı. Gümüşhane Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (GÜFBED), 2 (2):76-92, 31 Temmuz, Gümüşhane.Abstract
Kızılırmak Deltasında doğal hayatın ve ekolojik dengenin korunması ve sürdürülebilirliği, pestisit kirliliğine neden olan mevcut çeltik üretim sistemine alternatif olabilecek organik tarım sistemlerinin geliştirilmesi ile mümkündür. Kızılırmak Deltasında organik çeltik üretiminin geliştirilmesi, olası çevresel ve ekolojik risklerin azaltılmasına neden olacaktır. Kızılırmak Deltası’ndaki kırsal yaşamın ve biyolojik çeşitliliğin buluştuğu temel unsurlardan biri çeltik tarımıdır. Çeltik tarımının temel sorunlarının giderilmesi (herbisitlerin kullanımı, anız yakma gibi) deltadaki sulak alan ekosisteminin sorunlarına bir ölçüde çözüm oluşturabilecek ve yerel olarak bütünsel/önleyici çevre yönetim stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına yön verecektir. Çeltik üretimi yapan çiftçilerimizin doğal kökenli hammaddeler (özellikle yöredeki çiftlik ve sıvı atıkları, çeltik sap ve samanı, kanatlı gübresi gibi) kullanarak üretim yapmaları teşvik edilecektir. Çeltik tarımında kullanılan yabancı ot ilaçlarının ve kimyasal gübrelerin kullanılmasının önlenmesi ile deltayı tehdit eden kirlenme büyük ölçüde azalacaktır. Halihazırda, Kızılırmak Deltası’nda yer alan çeltik işletmelerinde ekim nöbeti uygulanmamaktadır. Bundan dolayı toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulmaktadır. Bu nedenle, çiftlik gübresi ve organik artıklardan oluşan kompost ve yeşil gübre sayesinde toprak yapısı düzeltilecektir. Bununla birlikte, çeltikte hastalık ve zararlı kontrolünde ise kültürel, mekanik ve biyolojik yöntemler uygulanacağı için bir taraftan çevrenin korunması sağlanmış olacak diğer taraftan yüksek kalitede ürün alınmış olacaktır.