Başlık için Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu listeleme
Toplam kayıt 88, listelenen: 50-69
-
Meyve ve Sebze Kabuklarının Fitokimyasal ve Antioksidan Özelliklerinin Incelenmesi
(2019)Bitkiler, sağlık açısından olumlu etkileri olan fitokimyasallar bakımından zengindir. Bu çalışmada, Türkiye’de önemli miktarda tarımı yapılan kivi (Actinidia deliciosa), kavun (Cucumis melo), domates (Solanum lycopersicum), ... -
N and Mg Applied Safflower (carhamus tinctorius) effect of ıncreasıng doses of type germination
(Ecology 2016 Adnan Aldemir Symposium, 2016-05-16)[Abstract Not Available] -
Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Bazı Agronomik Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması
(Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2016)This study was conducted with 19 winter bread wheat genotypes according to the completely randomized blocks design with three replication under organic conditions in the growth season of 2012-2013. In the study, relationships ... -
Organik Olarak Açık Ahırda Yetiştirilen İsveç Kırmızısı ve Siyah Alaca Danaların Performans Özellikleri
(Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 2011-10-04)Araştırma, organik olarak açık ahırda yetiştirilen İsveç Kırmızısı ve Siyah Alaca danalarının besi performans özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, 19 baş İsveç Kırmızısı ve 20 baş Siyah Alaca danası ... -
Organik Olarak Üretilen Yumurtaların Bazı Besinsel ve Duyusal Özelliklerinin İyileştirilme Olanakları
(2017)Organik olarak üretilen tavuk yumurtasının daha fazla besleyicilik ve duyusal özelliklere sahip olmasının yanı sıra sağlığa zararlı herhangi bir madde içermemesi, tüketicinin öncelikli beklentilerindendir. Araştırmalar, ... -
Organik Tahıl Tarımı
(2016)Organik tarım, doğadaki dengeyi koruyan, toprak verimliliğinde sürekliliği sağlayan, hastalık ve zararlıları kontrol altına alarak, doğadaki canlıların devamlılığını sağlayan, sağlıklı gıdalar üretmek amacıyla bitkisel ve ... -
Organik Tarım Ve Hayvancılıkta Kayıt Tutma, Kayıt Formları, Organik Sistem Planlaması (Osp) Ve Birliklerin Yeniden Yapılandırılması - Sertifikasyon Uygulamaları Ders Kitabı
(Gündüz Ofset Matbaacılık, 2017-04-04)[Abstract Not Available] -
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ
(Türkiye V. Organik Tarım Sempozyumu, 25-27 Eylül, 2013)Organik tarım, bitkisel veya hayvansal üretimi doğanın dengesini bozmadan, uygun ekolojiler seçerek yapay kimyasal girdi kullanmadan sadece kültürel önlemlerle, biyolojik mücadele ve organik girdilerle gerçekleştirilen ... -
Orta Karadeniz Bölgesi Koşullarına Uygun Maltlık ve Yemlik Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinin Belirlenmesi
(2014)Bu araştırma, 2008-2009 ve 2009-2010 yetiştirme döneminde arpa çeşidinin (2 sıralı; Balkan--96, $erifehanIm-98 ve Anadolu-98, sıralı; Meriç, Avcı-2002 ve Lord) bazı kalite özelliklerini (1000 tane ağırlığı, hektolitre ... -
Osmancık Şartlarında Yetiştirilen Bazı Çeltik Çeşitlerinin Verim Performanslarının Belirlenmesi
(2016)Bu araştırma, ülkemizde tescilli 12 çeltik çeşidinin (Osmancık 97, Neğiş, Aromatik-1, Beşer, 7721, Halilbey,Gönen, Karadeniz, Kızılırmak, Koral, Durağan ve Şumnu) Osmancık ilçesi şartlarında verim performanslarınınve kalite ... -
PLASTICITY IN BEHAVIOR OF TURKISH MALTING BARLEY CULTIVARS UNDER SEMI-ARID AND CONTINENTAL CLIMATIC CONDITIONS
(Parlar Scientific Publications (P S P), 2020)This study aimed to select stable cultivars in terms of desired agronomic or quality criteria from among 15 two rowed barley cultivars that may remain stable in varying year conditions during 2014-2015 and 2015-2016. ... -
Plasticity in behavior of Turkish malting barley cultivars under semi-arid and continental climatic conditions
(Parlar Scientific Publications, 2020)This study aimed to select stable cultivars in terms of desired agronomic or quality criteria from among 15 two rowed barley cultivars that may remain stable in varying year conditions during 2014-2015 and 2015-2016. ... -
Porlu Altın Nanopartikül-Grafen Nanokompozitlerin Süperkapasitör Özelliklerinin İncelenmesi
(2017)[Abstract Not Available] -
Preliminary investigations of ice creams for the determination of the physicochemical properties and aroma compounds by GC-MS produced from cow, sheep, goat, and buffalo milk
(M H SCHAPER GMBH CO KG, 2022)In the present study, four different ice creams were produced using cow, buffalo, goat, and sheep milk. The physicochemical, sensory properties and aroma profile analyzes of ice creams were carried out and the differences ... -
Prevalence and Comparing of Some Microbiological Properties, Somatic Cell Count and Antibiotic Residue of Organic and Conventional Raw Milk Produced in Turkey
(Korean Soc Food Science Animal Resources, 2017)The aim of this study was to investigate the effects of production systems and milk collection periods on the somatic cell count (SCC), some microbiological properties, total aerobic mesophilic bacteria (TAMB), coliform, ... -
Probiotic butter: Stability, free fatty acid composition and some quality parameters during refrigerated storage
(Elsevier Sci Ltd, 2015)This study was carried out to determine whether butter can be a carrier for probiotics by observing the survivability of selected probiotic strains during cold storage. The effects of using probiotic adjunct cultures ... -
Production and Characterization of Bacterial Cellulose from CitrusPeels
(2019)Cellulose is the most common polymer in the world, formed by β-1,4 linked glucopyranose units. In this study, citrus peels (lemon, mandarin, orange and grapefruit) were used for the production of bacterial cellulose (BC). ... -
Relationships among flag leaf chlorophyll content, agronomical traits, and some physiological traits of winter bread wheat genotypes
(7th International Congress on Pigments in Food. (Book of Abstracts), 18 th–21 th June, Novara, Italy., 2013)In this study, relationships among flag leaf chlorophyll contents of some winter wheat genotypes, agronomical traits, and some physiological characters such as canopy temperature, membrane thermostability, membrane injury, ... -
A research on yield, yield components and some quality criteria in six rowed barley cultivars grown under semi-arid and continental climate conditions of Gumushane
(3rd International Conference on Agriculture, Food, Veterinary and Pharmacy Sciences. 16 th-18 th April 2019 (16-18 Nisan 2019), Trabzon, Turkey., 2019)This study was conducted to determine grain yield and some quality traits of 11 different cultivars of six rowed barley in Şiran ecological conditions between 2012-2013 and 2013-2014 plant growth seasons. Experiments were ... -
Response of Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) to dietary inclusion of Moringa oleifera essential oil under heat stress condition
(Taylor & Francis Ltd, 2020)The present study was aimed at investigating the effects of the dietary use of different doses of Moringa oleifera essential oil (MOEO) on performance parameters, internal organ weights and meat quality in Japanese quails ...