The Relationship Between Nutrition and Worker Efficiency
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2020Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessÜst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
For work efficiency, the well-being of workers and their concentration on work are among the main factors. For this reason, it is important on behalf of the workers' health to have balanced and adequate nutrition which will provide a healthy life to raise their work efficiency. However, due to the lack of catering services at workplaces, workers can not have balanced and adequate nutrition. Because of inadequate nutrition, the immune system of the workers weakens and the incidence of becoming ill increases. With the increase in health permits taken from the workplace due to health problems, it leads to a decrease in work efficiency at the workplace due to the loss of workforce. On the other hand, loss of concentration due to hypoglycemia in malnourished workers also increases work accidents. This situation leads to disruption of work in the workplace, a decrease in work efficiency and damage to the workplace due to health expenditures for workers who get injured or disabled. In this study, it is aimed to determine the daily calorie needs of the workers to get from foods by the difficulty of the work done and find out the relationship between worker nutrition, occupational health, work accidents and worker efficiency with the help of the literature studies that have been examined and compiled appropriately. As a result of this study, it was seen that the worker nutrition is strongly related to work efficiency and work accidents. İş verimliliği için, işçilerin sağlıklı olmaları ve işe konsantrasyonları temel faktörler arasındadır. Bu nedenle, işçilerin sağlıklı olmaları adına sağlıklı bir yaşamı sağlayacak dengeli ve yeterli bir beslenme imkanına sahip olmaları gerekmektedir. Ancak gerek çeşitli sağlık problemlerinden gerekse iş yerlerinde sunulan yemek hizmetlerinin yetersizliğinden ötürü işçiler dengeli ve yeterli beslenme imkanına sahip olamamaktadır. Bu durum da iş yerlerinde işçilerin yetersiz beslenmeden kaynaklı sağlık problemleri yaşamalarına sebep olmaktadır. Sağlık sorunları nedeniyle iş yerinden alınan sağlık izinlerinin artmasıyla da iş gücü kaybından ötürü iş yerindeki verimliliğin azalmasına neden olmaktadır. Diğer yandan yetersiz beslenen işçilerde hipoglisemi nedeniyle oluşan konsantrasyon kaybı da iş kazalarını artırmaktadır. Bu durum, iş yerindeki işlerin aksamasına, iş verimliliğinin düşmesine ve yaralanan veya sakatlanan işçi için yapılacak sağlık harcamaları nedeniyle iş yerinin zarar etmesine neden olmaktadır. Bütün bunlar nedeniyle bu çalışmada, incelenen ve uygun bir şekilde derlenen literatür çalışmalarının yardımıyla işçilerin yaptıkları işlerin ağırlığına uygun olarak besinlerden almaları gereken günlük kalori ihtiyacının ne olduğu ve işçi beslenmesi, işyeri sağlığı, iş kazaları ve işçi verimliliği arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu çalışma sonucunda, işçi beslenmesinin iş verimliliği ve iş kazalarıyla kuvvetli bir şekilde ilişkili olduğu görülmüştür.
Cilt
14Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpRek5ERTNOdz09https://hdl.handle.net/20.500.12440/4939