Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÜçüncü, Osman
dc.contributor.authorBaltacı, Cemalettin
dc.contributor.authorKarataş, Şeyda Merve
dc.contributor.authorMuslu, Ayşe
dc.contributor.authorBüyükçekiç, Demet
dc.contributor.authorEjderha, Hasan
dc.contributor.authorÖzdemir, Elif Ezgi
dc.date.accessioned2021-11-09T19:55:35Z
dc.date.available2021-11-09T19:55:35Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2146-538X
dc.identifier.issn2146-538X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.17714/gumusfenbil.525990
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXprME5qUXlNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12440/4567
dc.description.abstractBu çalışmada Galanthus ikariae Baker bitkisinin toprak üstü kısımlarının uçucu yağının kimyasal içeriği, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri araştırılmıştır. Bitkinin uçucu yağı Clevenger tipi hidrodistilasyon ile alınmış ve GCMS/FID ile analiz edilmiştir. Uçucu yağdaki 41 bileşiğin yapısı literatür bilgileri ile karşılaştırılarak aydınlatılmıştır. Hegzadekanoik asit, linoleik asit, 2-tridekanon ve linoleik asit metil ester bileşiklerinin sırasıyla %19.05; %14.6; %11.49 ve %6.97 oranlarında ana bileşenler oldukları tespit edilmiştir. Uçucu yağın toplam fenolik miktarı ve radikal süpürücü aktivitesi (DPPH) sırasıyla 342.22 mg/mL GAE ve %55.92 bulunmuştur. Uçucu yağın antimikrobiyal aktivitesi agar kuyucuk metodu ile 12 adet bakteri ve 5 adet maya-küfe karşı araştırılmıştır ve özellikle Listeria monocytogenes bakterisi ve Saccharomyces cerevisiae mayasına karşı etkili olduğu görülmüştür.en_US
dc.description.abstractIn this study, the chemical composition, antioxidant and antimicrobial properties of the volatile oil of aerial parts Galanthus ikariae Baker plant were investigated. The essential oil was obtained by Clevenger type hydrodistillation and analysed by GC-MS/FID. The structures of 41 compounds in essential oil were compared with the literature information. Hexadecanoic acid, linoleic acid, 2-tridecanone and linoleic acid methyl ester compounds were the main components and found as 19.05%; 14.67%; 11.49% and 6.97%, respectively. The amount of total phenolic and, %DPPH? scavenging activity were found as 342.22 mg/mL GAE and %55.92, respectively. The antimicrobial activity of essential oil was investigated against twelve bacteria and 5 fungi, by using agar dilution method. Essential oil was effective against Listeria monocytogenes and Saccharomyces cerevisiae, especiallyen_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofGümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[No Keywords]en_US
dc.titleGalanthus ikariae Baker Bitkisinin Toprak Üstü Kısımlarının Uçucu Yağının Kimyasal Bileşimi ve Biyolojik Aktivitelerien_US
dc.title.alternativeChemical Constituents and Biological Activities of Essential Oil from Aerial Parts of Galanthus ikariae Bakeren_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.departmentGümüşhane Üniversitesien_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage674en_US
dc.contributor.institutionauthor[Belirlenecek]
dc.identifier.doi10.17714/gumusfenbil.525990
dc.identifier.endpage680en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster