Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBahar, Bilge
dc.contributor.authorBahar, Necmiye
dc.date.accessioned2021-11-09T19:55:30Z
dc.date.available2021-11-09T19:55:30Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1302-4310
dc.identifier.issn2146-8176
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpFNE5EQXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12440/4530
dc.description.abstractBu çalışma, 2012-2013 yetiştirme mevsiminde 19 kışlık ekmeklik buğday genotipi ile organik koşullarda,tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüş olup; çalışmada, agronomik,fizyolojik ve teknolojik özellikler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. İncelenen özellikler arasındaki ilişkilerdeğerlendirildiğinde, tam çiçeklenme ve orta hamur olum dönemlerinde klorofil içeriklerinin protein oranı, yaşglüten oranı, enerji ve sedim değerleri arasındaki önemli olumlu ilişkileri, klorofil içeriklerine bağlı olarak kalitedeğerlerinin de arttığını göstermektedir. Yine tam çiçeklenme döneminde membran kararlılığının (MTS)protein oranı ve yaş gluten oranı arasındaki önemli olumlu ilişkiler, sıcağa dayanım kriteri olan MTS'nin kaliteüzerindeki olumlu etkisini vurgulamaktadır. Çalışmada ayrıca, protein oranı, yaş glüten oranı, enerji, danedeve unda sedim değerlerinin, dane verimi ve biyolojik verimle olan önemli olumsuz ilişkileri; kalite ve verimarasındaki tezatlığı bir kez daha doğrulamıştır. Ayrıca, başaklanma süresi ile protein oranı, yaş glüten oranı,alveografik enerji değeri ve dane sedim değerleri arasında önemli olumlu ilişkiler bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted with 19 winter bread wheat genotypes according to the completely randomizedblocks design with three replication under organic conditions in the growth season of 2012-2013. In the study,relationships among agronomical, physiological, and technological traits were evaluated. Significant positivecorrelations of the chlorophyll contents which measured at full anthesis and soft dough ripeness stages withthe protein content, wet gluten ratio, alveographic energy of whole grain and zeleny sedim of flour haveindicated that quality values of the genotypes have increased depending on chlorophyll contents. Besides,the significant positive correlations of the membrane thermostability (MTS) measured at full anthesis with theprotein content and wet gluten ratio have stressed the favorable effect of MTS on the quality traits, which isa heat and drought stress resistance criterion. In the study, the significant negative correlations of the grainyield and biomass with some technological traits such as protein content, wet gluten ratio, alveographic energy,and zeleny sedim on the whole grain have presented once more the contrast relationships between qualityand yield. Also, heading time showed significant positive correlations with protein content, wet gluten ratio,energy, and zeleny sedim.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofTarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleOrganik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanmasıen_US
dc.title.alternativeDetermination of the Relationships among Some Agronomical, Physiological, and Technological Traits of Some Winter Bread Wheat Genotypes under Organic Conditionsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.departmentGümüşhane Üniversitesien_US
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.issueÖzel sayı-1en_US
dc.identifier.startpage24en_US
dc.contributor.institutionauthor[Belirlenecek]
dc.identifier.endpage30en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster