Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi

Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2013Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessÜst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu çal ışma Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ara ştırma ve Uygulama Çiftliğ i’nde yumurta tavu ğu rasyonlarına kanola yağı ve vitamin C ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı TBARS de ğerleri üzerine etkilerini belirlemek amac ıyla yürütülmü ştür. Araştırmada, 40 haftalık ya şta toplam 72 adet Lohmann ırkı beyaz yumurtacı tavuk, her grupta 18 adet olacak şekilde biri kontrol, üçü deneme grubu olmak üzere toplam 4 gruba şansa ba ğlı olarak da ğıtılmıştır. Gruplar, her birinde 3 hayvanın bulunduğ u 6 alt gruptan oluşturulmuştur. Kontrol grubu (I) bazal yemle, diğer gruplar ise bazal yeme %4 düzeyinde kanola ya ğı (II), 200 mg\kg vitamin C (III) ve %4 kanola ya ğı+200 mg\kg vitamin C (IV) ilave edilen rasyonlarla 12 hafta boyunca beslenmişlerdir. Deneme süresince yem ve su ad-libitum olarak verilmiştir. Rasyona vitamin C (III) ilavesinin yumurta verimini artırmasının yanı sıra (P<0.05) yemden yararlanmay ı iyile ştirdiği (P<0.01); kanola ya ğının (II) yumurta a ğırlığını artırdığı (P<0.01); kanola ya ğı ve vitamin C kombinasyonunun (IV) ise günlük yem tüketimini önemli (P<0.01) düzeyde düşürdüğü tespit edilmi ştir. Ayrı ca kontrol grubuyla k ıyaslandığında, deneme gruplarında hasarlı yumurta oranını n azald ığı (P<0.01) belirlenmiştir. Kalite kriterlerinden sarı rengi ve sarı indeksi hariç yumurta a ğırl ığı, k ırılma mukavemeti (kg/cm2), şekil indeksi (%), kabuk kalınlığı (mm), ak indeksi (%) ve Haugh birimi de ğerleri bakımından gruplar arasında herhangi bir farklılık meydana gelmemiştir. Rasyonda vitamin C’nin kullanı lması sarı rengi diğer gruplara göre önemli düzeyde (P<0.01) artırırken; kanola ya ğının tek ba şına (II) veya vitamin C ile kombine edildiğ i grupta (IV) ise sarı indeksinde artış (P<0.05) gözlenmi ştir. Vitamin C ilavesinin (III) 21 gün süreyle depolanan yumurtalarda tiyobarbiturik asit reaktif madde (TBARS) de ğerini azalttığı (P<0.05); kezâ 42 gün süreyle depolanan yumurtalarda ise kanola ya ğı ilaveli gruba (II) göre TBARS de ğerini önemli (P<0.05) derecede dü şürdü ğü belirlenmiştir. Sonuç olarak, vitamin C ve kanola ya ğını n bazı performans ve kalite parametreleri üzerine olumlu etkide bulunduğu; doymamış ya ğ asidi içeri ği fazla olan kanola ya ğı ile beraber vitamin C’nin rasyona katılmasıyla yumurtada lipid oksidasyonunun azaldığı ve böylece raf ömrünü uzattığı tespit edilmiştir. This study was carried out to determine the influence of canola oil and vitamin C included into ration on performance, egg quality and TBARS value of egg yolk in layers. A total of 72 Lohmann white laying hens, 40 wks of age, reared at the Research and Application Farm of Agricultural Faculty of Atatürk University, were randomly allocated to four dietary treatments. Each treatment group (n= 18) was replicated six times as subgroups, comprising of 3 birds each. Experimental groups were composed by adding 0% canola oil and vitamin C (I: control), 4% canola oil (II), 200 mg vitamin C/kg (III) and 4% canola oil+200 mg vitamin C /kg (IV) to basal rations. Then, the hens were fed with these diets for 12 weeks. Diets and water were submitted as ad libitum. At the end of the trial, it was observed that vitamin C (III) increased egg production (P<0.05) and improved feed efficiency (P<0.01); canola oil (II) increased egg weight (P<0.01); and the combination of vitamin C and canola oil (IV) significantly decreased the daily feed consumption. Also the cracked egg ratios of treatment groups (II, III and IV) were lower than that of control group (P<0.01). There is no difference in egg quality parameters such as egg weight, shell stiffness (kg/cm 2), shape index (%), shell thickness (mm), albumen index (%) and ve Haugh value amongst groups except for yolk color and yolk index. Vitamin C significantly increased yolk color (P<0.01). However, yolk index was affected (P<0.05) by canola oil (II) and combined (IV) diets. On the other hand, vitamin C added ration (III) decreased TBARS value for 21 days storage, and for 42 days storage as compered with canola oil (II) added group. As a result, it was determined that canola oil and vitamin C included rations had positive effects on some performance and egg quality parameters. Inclusion of vitamin C to ration decreased lipid oxidation and prolonged the shelf life of egg, in case of canola oil having unsaturated fatty acid composition consumed by layers.
Cilt
44Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRjeE16STBOQT09https://hdl.handle.net/20.500.12440/4513