Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKaya, Elif Çelenk
dc.contributor.authorTürkmen, Gamze
dc.date.accessioned2021-11-08T17:55:30Z
dc.date.available2021-11-08T17:55:30Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77LXOwhKCzlwQe_l42hR3tXLNA-hZGd_nn7sOC3rUmnrWa
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12440/2285
dc.descriptionYÖK Tez No: 686260en_US
dc.description.abstractİş sağlığı ve güvenliği, çalışma ortamında iş ile ilgili meydana gelebilecek risklere karşı çalışanların korunmasına yönelik tedbirlerin alınmasını ifade eden bir kavramdır. Dolayısıyla bu kavram çalışanların sağlığını ve refahı korumayı amaçlar. İş kazası 6331 sayılı Kanun'a göre, işyerinde ya da işin yapılması sırasında ortaya çıkan nedenlerle, çalışanın vücut bütünlüğünü bedenen veya ruhen bozarak engelli olmasına yol açan ya da ölümüne neden olan olay olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde sanayi ve teknolojik imkanların gelişmesi, işletmelerin sayısının artmasına ve fabrika gibi organize olmuş üretim tesislerinin kurulmasına imkan sağlamıştır. Bu çalışma ortamları, çalışanların bir arada ve makinelerle çalışmalarını gerektirmektedir. Buna bağlı olarak da iş yerlerinde çeşitli kazalar ve kaza riskleri bulunabilmektedir. Bu araştırmada meyve suyu fabrikasında çalışan kişilerin iş güvenliği kültürü ve güvenlik performansı düzeyleri arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2020 yılında Adana ilinde bulunan bir meyve suyu fabrikasında çalışan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmaya evren içerisinden ulaşılabilen 218 çalışan katılım sağlamıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu ve Dursun (2011) tarafından geliştirilen İş sağlığı ve Güvenliği Kültürü Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans (ANOVA) analizi ve ilişkileri incelemeye yönelik ise pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çalışanların güvenlik kültürü düzeylerinin güvenlik performansını anlamlı düzeyde etkilediği tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractOccupational health and safety is a concept that expresses the taking of measures to protect the employees against the risks that may occur in the working environment. Therefore, this ?notion aims to protect the health and well-being of employees. According to the Law No. 6331, occupational accident is defined as an event that causes disability or death by disrupting the body integrity of the employee ?physically or mentally, due to reasons that arise in the workplace or during the work. Today, the development of industry and technological opportunities has allowed the number of enterprises to increase and the establishment of organized production facilities such as factories. These ?working environments require workers to work together and with machines. Accordingly, there may be various accidents and accident risks at workplaces. In this research, it is aimed to reveal the relationships between the occupational safety culture and safety performance levels of the people working in the juice factory. The population of the research consists of individuals working in various fruit juice factories in Adana in 2020. 218 employees who can be reached from within the universe participated in the research. The demographic information form developed by the researcher and the Occupational Health and Safety Culture Scale developed by Dursun (2011) were used as data collection tools in the study. Independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and pearson correlation and simple linear regression analysis were used to analyze the relationships. As a result of the research, it was concluded that the safety culture levels of the employees significantly affect the safety performance.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGümüşhane Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkilerien_US
dc.subjectLabour Economics and Industrial Relationsen_US
dc.subjectİş güvenliğien_US
dc.subjectWork safetyen_US
dc.subjectİş kazalarıen_US
dc.subjectOccupational accidentsen_US
dc.subjectİş kültürüen_US
dc.subjectBusiness cultureen_US
dc.subjectİş sağlığıen_US
dc.subjectOccupational healthen_US
dc.titleMeyve suyu fabrikası çalışanlarında iş güvenliği kültürünün güvenlik performansına etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of occupational safety culture on the safety performance of fruit juice factory employeesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.contributor.institutionauthorTürkmen, Gamze
dc.identifier.endpage112en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster