Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGündoğdu, Ali
dc.contributor.authorÜçüncü, Aleyna Bala
dc.date.accessioned2021-11-08T17:55:21Z
dc.date.available2021-11-08T17:55:21Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fS4sqEZr79C_n60Rk6MjFRj386q9uLIUTsNG1-1vSUxnJOP2Rn9cvUdVFNzSCTu8
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/EkGoster?key=6ZtRe5rnHrr74rjfYBQv_lh4XBlT0InGsxv1cm6pHnwIGIFIjHLccLmYGwiYHV6v
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12440/2173
dc.descriptionYÖK Tez No: 522399en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Gümüşhane ve Trabzon yöresinde yetişen cevizlerin mineral element, ağır metal ve bazı temel besin öğelerinin analizleri yapıldı. Elde edilen sonuçlar hem birbirleriyle hem de literatürdeki bazı çalışmalarla karşılaştırıldı. Ceviz numuneleri iç tahta kabuk, dış yeşil kabuk, yaprak, ceviz içi ve toprak şeklinde 5 fraksiyona ayrıldı her bir fraksiyon ayrı ayrı analizlendi. Mineral element olarak Na, K, Ca, Mg, P, S, Fe, Cu, Mn, Zn, Mo ve Se, ağır metal olarak Pb, Cd, Cr, Ni, Co ve Ag analizleri ICP-MS ile yapılırken besinsel öğeler olan Kül, protein, selüloz ve yağ tayinleri de uygun tekniklerle gerçekleştirildi. Gümüşhane ve Trabzon cevizleri kül, protein ve selüloz açısından birbirine benzerken Trabzon cevizinin biraz daha yağlı olduğu tespit edildi. P minerali ceviz içi numunelerinde en yüksek iken K minerali dış yeşil kabukta en yüksek bulundu. İç tahta kabukları S açısından oldukça fakir iken yapraklarda Ca yüksek bulunmuştur. Hiçbir numunede kayda değer ağır metal içeriğine rastlanmamıştır. Sonuçlar literatürle karşılaştırıldığında, Mg, S ve Se miktarları literatüre göre yüksek bulunmuştur. Tüm fraksiyonlarda Ag elementine rastlanırken Gümüşhane ve Trabzon ceviz içlerinin Ag içerikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilemedi. Bu çalışma sonunda her iki yörenin cevizinin de literatüre göre genel olarak yüksek mineral içeriğine sahip olduğu belirlendi. Sadece Ca elementi literatüre göre daha düşük bulundu.en_US
dc.description.abstractIn this study, mineral elements, heavy metals and some basic nutrient items of walnuts growing in Gümüşhane and Trabzon region were analyzed. The results were compared with each other and with some studies in the literature. The walnut samples were divided into five fractions in the form of inner wood crust, outer green crust, leaf, walnut and soil. Each fraction was analyzed separately. The analyzes of Pb, Cd, Cr, Ni, Co and Ag as heavy metals were carried out by using ICP-MS. Ash, protein, cellulose and oil determinations were also carried out by suitable techniques. Gümüşhane and Trabzon walnuts are similar to each other in terms of ash, protein and cellulose, and Trabzon walnut is slightly oily. P mineral was the highest in the walnut samples while the K mineral was highest in the outer green crust. The inner wood shells are quite poor in S mineral, while the Ca is high in the leaves. No trace of heavy metal content was found in any sample. When the results were compared with the literature, the amounts of Mg, S and Se were found to be higher than the literature. There was no statistically significant difference between the Ag contents of Gumuşhane and Trabzon walnut in Ag fractions in all fractions. At the end of this study, it was determined that both types of walnuts have high mineral contents in general according to the literature. Only the Ca element was found to be lower than the literature.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGümüşhane Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğien_US
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleGümüşhane ve Trabzon yöresinde yetişen cevizlerin (Juglans regia L.) mineral element ve ağır metal içerikleriyle bazı besinsel öğeler açısından karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeA comparison of walnuts growing in Gumushane and Trabzon in terms of some nutrients, mineral element and heavy metal contentsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.contributor.institutionauthorÜçüncü, Aleyna Bala
dc.identifier.endpage72en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster